Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenija 4. maja vso porabljeno elektriko pridobila iz OVE

Četrtega maja je bila celotna slovenska poraba električne energije na dnevni ravni, brez črpalne hidroelektrarne (ČHE) Avče, krita iz proizvedene električne energije iz obnovljivih virov energije, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE).

V prvih treh dneh letošnjega maja smo v Sloveniji samo z električno energijo, proizvedeno iz OVE, pokrili večino porabe električne energije v Sloveniji. V prvih štirih dneh maja pa smo z OVE pokrili 79,4 % skupne porabe električne energije, navaja ministrstvo.

 Prvega in drugega maja pa je bila električna energija v Sloveniji skoraj v celoti proizvedena iz obnovljivih virov energije, saj v obratovanju nista bila niti Nuklearna elektrarna krško (NEK) niti Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ). Podatki so sicer na voljo zgolj za raven prenosnega omrežja, kar pomeni, da proizvodnja iz razpršenih elektrarn na obnovljive vire energije (sončne elektrarne, male hidroelektrarne in vetrne elektrarne), ki so priključene na distribucijsko omrežje, v zgoraj predstavljenih deležih ni upoštevana.

 »Z drugimi besedami, z OVE smo tako pokrili celo bistveno več porabe, kot kaže uradna statistika, saj smo imeli konec meseca marca že več kot 46.000 individualnih samooskrbnih sončnih elektrarn in proizvodnja iz teh elektrarn v predstavljeno statistiko Elesa ni zajeta,« so še dodali na MOPE.

Na ministrstvu poudarjajo še, da so omenjeni statistični podatki za dnevni nivo, medtem ko na urnem nivoju velja, da v določenih urah Slovenija električno energijo izvaža, ker takrat več proizvaja kot porablja, medtem ko v drugih urah uvažamo del električne energije, ker je poraba večja od lastne proizvodnje. »Za povečanje samozadostnosti tudi v teh urah je smiselna večja integracija naprav in sistemov za shranjevanje energije, pri čemer so na prvem mestu črpalne hidroelektrarne in tudi večji, sistemski baterijski hranilniki z dovoljšno močjo in kapaciteto shranjevanja električne energije. Na ta način bi lahko shranjevali več električne energije v obdobjih dneva, ko je proizvodnja večja od porabe, ter jo porabljali takrat, ko je proizvodnja nižja od porabe.«

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice