Arhiv novic

Arhiv novic

Slaba tretjina gospodinjstev za hlajenje bivalnih prostorov uporablja klimatske naprave

Slaba tretjina gospodinjstev (okoli 32 %) za hlajenje bivalnih prostorov uporablja klimatske naprave. V dveh letih se je sicer število gospodinjstev, ki uporabljajo klimatsko napravo povečalo za četrtino. kaže raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017.

Število gospodinjstev, ki uporabljajo klimatske naprave, vztrajno narašča. Več kot polovica (53 odstotkov) klimatske naprave uporablja tudi za ogrevanje. Skoraj tri četrtine (72 odstotkov) klimatsko napravo vklopi, ko zunanja temperatura preseže 28 °C. Pri tem pa slabi dve tretjini (59 odstotkov) vzdržuje notranjo temperaturo med 22 in 25 °C.


Rezultati Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017, ki vključuje 1015 anketiranih slovenskih gospodinjstev, kažejo, da se je število gospodinjstev, ki uporabljajo klimatske naprave, povečalo s 25 odstotkov leta 2015 na 32 odstotkov. Dobri dve petini (42 odstotkov) gospodinjstev se ob tem strinja s trditvijo: »Brez klime poleti ne moremo shajati«. Med njimi je več takih, ki živijo v večstanovanjskih stavbah (51 odstotkov), in manj takih, ki živijo v enodružinskih hišah (36 odstotkov). Skoraj polovica gospodinjstev (47 odstotkov) s klimatskimi napravami hladi od 31 do 60 m² površine, slaba tretjina (30 odstotkov) do 30 m², slaba četrtina (23 odstotkov) pa nad 60 m² površine.


Novo klimatsko napravo namerava kupiti 5 odstotkov anketiranih gospodinjstev. V primerjavi z letom 2015 se je delež tistih, ki ne nameravajo kupiti klimatske naprave, zmanjšal za 7 odstotkov. V primerjavi z letom 2015 se je delež tistih, ki nameravajo kupiti klimatske naprave, povečal za 1 odstotek, in delež tistih, ki ne vedo, ali jih bodo kupili, pa za 5 odstotkov.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice