Arhiv novic

Arhiv novic

Skupini SIJ za projekt izkoriščanja odvečne toplote še mednarodno priznanje

Slovenska industrija jekla (SIJ) je za projekt uporabe odvečne toplote za daljinsko ogrevanje mesta Ravne na Koroškem prejela mednarodno priznanje Mednarodnega foruma za nerjavno jeklo (ISSF – International Stainless Steel Forum) za trajnostni razvoj. »V ponovni uporabi odpadne toplote v Skupini SIJ prepoznavamo ogromen potencial. Naše jeklarne se namreč nahajajo ob mestih, zato pričakujemo, da bo industrijska odpadna toplota v teh mestih v naslednjih letih postala dopolnilni ali v določenih primerih celo primarni vir za ogrevanje mest,« je povedal Samo Lečnik, vodja energetike v Skupini SIJ.

Kot pravijo v Skupini SIJ, je Mednarodni forum za nerjavno jeklo (ISSF), neprofitna raziskovalna organizacija, projekt izkoriščanja odvečne toplote za ogrevanje mest, v katerih delujejo družbe Skupine SIJ, prepoznal za tretji najboljši projekt v svetovni konkurenci projektov na področju trajnostnega razvoja. V SIJ-u pravijo, da ima priznanje jeklarske industrije zanje še posebno vrednost, saj da potrjuje, da so njihove inovativne usmeritve naravnane v pravo smer.

Projekt Skupine SIJ je inovativen zgled prehoda energije v krožno gospodarstvo in je prvi primer izkoriščanja industrijske odpadne toplote za potrebe daljinskega ogrevanja v Sloveniji, poudarjajo v skupini. Omogoča izkoriščanje dela odpadne toplote, ki nastane kot odvečna toplota v procesu elektroobločne peči v jeklarni SIJ Metala Ravne. »Dobavitelju energije je Skupina SIJ za ogrevanje v letu 2016 predala 5.116 MWh ur toplotne energije, kar je okoli 21 % vse potrebne toplote za ogrevanje mesta Ravne na Koroškem. Del te energije je kot donacija Skupine SIJ šel za ogrevanje bazenov Športnega centra Ravne na Koroškem,« pravijo v SIJ in dodajajo, da s takšnim načinom delovanja znižujejo tudi količine toplogrednih plinov (ocenjujejo, da za 1.500 ton na leto), poleg tega pa v SIJ Metalu Ravne zaradi manjših obremenitev sistema hlajenja omenjene peči zmanjšujejo tudi porabo električne energije.

Projekt je že prejel nekaj nagrad v Sloveniji, in sicer je postal zmagovalni projekt časnika Finance za okolju prijazno storitev v letu 2015, leta 2016 pa je dobil nagradi TARAS 2016 in EUREM. Leta 2016 mu je zlato priznanje za inovacije na regionalni ravni in bronasto priznanje za inovacije na nacionalni ravni podelila tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice