Arhiv novic

Arhiv novic

Sektor OVE lani zaposlil 11 milijonov ljudi

Sektor obnovljivih virov je v svetovnem merilu lani zaposloval 11 milijonov ljudi, je v svojem poročilu Obnovljiva energija in delovna mesta izpostavila Mednarodna agencija za obnovljive vire energije (IRENA). Med največjimi zaposlovalci je bila fotovoltaična industrija.

Po podatkih poročila Mednarodne agencije za obnovljive vire energije (IRENA) je sektor obnovljivih virov v letu 2018 zaposlil 11 milijonov ljudi; v letu poprej je bilo v tem sektorju zaposlenih 10,3 milijone. Zaposlovanje ostaja skoncentrirano v nekaj državah. Vodilne so Kitajska, Brazilija, Združene države Amerike (ZDA), Indija in članice Evropske unije (EU). Azijske države zavzemajo 60 odstotkov vseh zaposlenih.

Pri zaposlitvah prednjači fotovoltaična industrija, kjer je zaposlena tretjina vse delovne sile v sektorju, pri čemer se je število zaposlenih v fotovoltaičnem sektorju razširilo v Indiji, jugovzhodni Aziji in Braziliji in zmanjšalo na Kitajskem, ZDA, Japonskem in EU. Vse večje število delovnih mest v tem sektorju je posledica vedno večje samooskrbe z električno energijo iz sončnih elektrarn, saj, kot poudarja poročilo, širi dostop do energije in spodbuja gospodarske dejavnosti v prej izoliranih skupnostih.

Za 6 odstotkov se je zaradi naraščajoče proizvodnje povečalo tudi število delovnih mest v sektorju biogoriv. V vetrni industriji je bilo lani zaposlenih 1,2 milijona ljudi; v sektorju hidroenergije pa je bilo neposredno zaposlenih 2,1 milijona ljudi.

So pa nove zaposlitve v tem sektorju odvisne od nacionalnih politik, dobavnih verig, trgovanja in industrijske konsolidacije, so še poudarki poročila.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice