Arhiv novic

Arhiv novic

S spremembami v mestih do blaženja podnebnih sprememb

Od 3. oktobra pa do 31. oktobra v Sloveniji obeležujemo Mesec prostora 2016, ki je posvečen trajnostnemu prostorskem razvoju. »O trajnostnem prostorskem in urbanem razvoju danes ne moremo govoriti drugače kot v povezavi s prilagajanjem na podnebne spremembe,« poudarjajo na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Prepričani so, da lahko ozelenitev mest, izboljšanje infrastrukture, trajnostno prenovo zgradb in sosesk ter uveljavljanje inovativnih rešitev na področju trajnostne mobilnosti in energetske oskrbe mesta v procesu prilagajanja podnebnim spremembam izkoristijo tudi za to, da postanejo prijetnejša za bivanje in privlačnejša za podjetja.

Mesec prostora 2016 zaokrožata dva mednarodna dneva, in sicer Svetovni dan Habitata (5. oktobra) in Svetovni dan mest (31. oktobra). Kot poudarjajo na MOP, želijo s sloganom letošnjega meseca »Spreminjajmo mesta, ne podnebja!«, spodbuditi dejavnejše spoprijemanje mest s posledicami podnebnih sprememb in opozoriti, kakšno vlogo ima pri tem celovito prostorsko in urbano načrtovanje, projektiranje, arhitektura in gradbeništvo.

Opozarjajo, da za prilagoditev podnebnim spremembam niso dovolj le okoljski ukrepi, ampak tudi spremenjen pristop do načrtovanja dejavnosti v prostoru, oblikovanja in projektiranja objektov ter odprtega prostora, da se bodo lahko zagotovili kakovostni pogoji za življenje in delo v spremenjenih razmerah. Prepričani so, da je prilagajanje na podnebne spremembe eden od ključnih izzivov prostorskega in urbanega razvoja, ki ga na področju prostorske politike upoštevajo tudi pri prenovi Strategije prostorskega razvoja Slovenije, aktualni reformi urejanja prostora in graditve objektov ter pripravi smernic za trajnostno gradnjo. »Ne glede na to, da je odgovornost za prilagajanje na podnebne spremembe na vseh nas, na posameznikih, podjetjih, mestih, državi, mednarodni skupnosti, imajo mesta in občine vse vzvode, da lahko učinkovito ukrepajo sama,« pravijo na MOP.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice