Arhiv novic

Arhiv novic

S prečnimi transformatorji do stabilizacije elektroenergetskih omrežij

Zaradi prekomernih pretokov električne energije prek 400 kV prenosnega daljnovoda proti Italiji, je slovenski sistemski operater prenosnega omrežja za električno energijo ELES že koncem leta 2010  v RTP Divača dogradil 400 kV stikališče in vanj namestil prečni transformator moči 1200 MVA. 1800-tonski velikan je tako prispeval k zajezitvi pretokov, ki bi lahko ogrozili stabilnost našega omrežja, kar se sicer sedaj dogaja na ne tako oddaljenem Poljskem.

Veliki, nenačrtovani pretoki električne energije iz Nemčije namreč Poljski povzročajo problem v njenem elektroenergetskem omrežju, je v nedavnem pismu nekaterim evropskim sistemskim operaterjem prenosnega omrežja (SOPO) opozoril poljski SOPO PSE, ki je sicer že lani s Siemensom podpisal pogodbo za dobavo, inštalacijo in zagon prečnih transformatorjev (Phase-Shifting Transformers). Poljski PSE tako pričakuje, da bodo dela zaključena do konca letošnjega leta.

Prečni transformatorji bodo prispevali k boljši uporabi poljske omrežne infrastrukture, povečali bodo zmožnost prevzema elektrike iz vetrnih elektrarn in izboljšali varnost našega električnega sistema in sistema celotne regije srednje in vzhodne Evrope. Prečne transformatorje pa bo na meji z Nemčijo zagnal tudi češki SOPO ČEPS, in sicer konec leta 2016.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice