Arhiv novic

Arhiv novic

REUS 2017 za nov vpogled v ravnanje z energijo

Pred nekaj dnevi se je začela terenska raziskava REUS 2017, ki z anketiranjem 1.000 gospodinjstev omogoča vpogled v ozaveščenost Slovencev na področju ravnanj z energijo. Rezultati raziskave REUS v letih od 2009 do 2012 so pokazali, da so imela gospodinjstva o svojem ravnanju preveč optimistično sliko, pravijo v pobudniku projekta družbi Informa Echo. Rezultati bodo znani v septembru.

Kot pravijo v Informi Echo, je bil razkorak med predstavo o svoji učinkovitost in dejanskim ravnanjem z energijo zaznan pri več kot polovici gospodinjstev. »Rezultati v letu 2015 pa so pokazali, da se je razkorak občutno zmanjšal, saj je pasivnih, ki si premalo prizadevajo, da bi zmanjšali porabo energije in s tem tudi svoje stroške, le še dobra četrtina. Zanimiv pa je podatek, da je bilo pasivnih gospodinjstev več v Ljubljani in okolici kot pa drugod po Sloveniji,« pravijo v Informi Echo.

Dodajajo, da bo Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije, REUS 2017, odgovorila na mnoga aktualna vprašanja. »Rezultati standardnega dela raziskave bodo omogočili nov vpogled v učinkovitost pri rabi energije in varčevanje z energijo v gospodinjstvih glede na pretekla leta. Dodatna vprašanja državne uprave in nekaterih ponudnikov pa bodo pokazala, ali so bili na aktualnih področjih doseženi pričakovani učinki. Najpomembnejše pa bodo usmeritve, ki izhajajo iz rezultatov raziskave,« so prepričani v Informi Echo. Te bodo direktoratu za energijo na ministrstvu za infrastrukturo v pomoč pri oblikovanju razvojnih smernic, pomagale pa bodo tudi ponudnikom energije, storitev in opreme pri prilagajanju na potrebe trga, pravijo. »Gospodinjstvom pa bodo rezultati raziskave REUS v spodbudo pri učinkovitem ravnanju in pri investicijah v učinkovito rabo energije,« še dodajajo.

S pomočjo raziskave bodo skušali odgovoriti na številna vprašanja, na primer kako so gospodinjstva sprejela energetske izkaznice, v kolikšni meri so stanovalci v blokih seznanjeni s spremembami načina delitve stroškov za ogrevanje in kaj mislijo o prilagojenem načinu delitve, ali so stanovalci v blokih pripravljeni investirati v obnovo stavb in pod kakšnimi pogoji, koliko lastnikov hiš je pripravljenih investirati v ukrepe, kot so mala sončna, vetrna ali hidro elektrarna, ali je samooskrba z električno energijo smiseln ukrep za znižanje stroškov in na številna druga.

Raziskava REUS bo, pravijo pobudniki, omogočila tudi vpogled v zadovoljstvo s storitvami Eko sklada, svetovalne mreže ENSVET in spletnega energetskega svetovalca www.Porabimanj.si in pokazala, zakaj porabniki ne uporabljajo omenjenih storitev v večji meri.

Rezultati raziskave REUS 2017 bodo znani v septembru. Delno jih boste lahko spremljali na portalu www.pozitivnaenergija.si in na www.trajnostnaenergija.si

Raziskavo REUS delno sofinancira družba Borzen, pri njej pa poleg Informe Echo sodelujejo še Center za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožef Stefan, Gradbeni inštitut ZRMK, Statistični urad Republike Slovenije in Inštitut Mediana.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice