Arhiv novic

Arhiv novic

Rekordna raven svetovnih naložb v OVE

Lani so svetovne naložbe dosegle rekordno raven in to kljub strmemu padcu cen fosilnih goriv, moči ameriškega dolarja (ki je vplivala na zmanjšanje dolarske vrednosti nedolarskih investicij), vztrajni šibkosti evropskega gospodarstva ter nadaljnjemu zmanjševanju stroškov na enoto v primeru vetrne energije in fotovoltaike.

V letu 2015 so torej naložbe v obnovljive vire energije (OVE) na svetovni ravni dosegle 286 milijard dolarjev (258 milijard evrov) (brez hidroenergetskih projektov, ki presegajo 50 MW), gospodarstva v vzponu, kot sta Kitajska (ta je k skupnemu seštevku prispevala več kot tretjino) in Indija, pa so za obnovljive vire energije in goriva prvič v zgodovini porabila več sredstev kot razvita gospodarstva. Največ (glede na BDP) so investirale manjše države, kot so Mavretanija, Honduras, Urugvaj in Jamajka.
Avtorji poročila z naslovom 'Globalno stanje na področju OVE' (Renewables Global Status Report) pa izpostavljajo, da so v letu 2015 k razvoju OVE opazno prispevali tudi zasebni investitorji. »V tem letu smo opazili porast števila velikih bank, ki vstopajo v sektor OVE, ter tudi povečanje posojil v ta namen, v OVE in energetsko učinkovitost pa so precej vlagale tudi mednarodne investicijske družbe. Pojavili pa so se tudi novi naložbeni nosilci, kot so zelene obveznice, skupinsko financiranje in model 'yieldco', medtem ko so se klasične strukture financiranja in listinjenja pomaknile na trge držav v razvoju, saj so se podjetja (predvsem na področju fotovoltaike) in investitorji nadejali večjega donosa, pa tudi če to pomeni večja tveganja,« pojasnjujejo avtorji poročila.


 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice