Arhiv novic

Arhiv novic

Rekordna izmerjena raven sevanja v Fukušimi

Družba Tokyo Electric Power Co (Tepco), ki upravlja z jedrsko elektrarno Daiči v Fukušimi, kjer je leta 2011 po cunamiju prišlo do nesreče, je pred kratim sporočila, da so s pomočjo kamere odkrili črno stopljeno maso v poškodovanem reaktorju 2, ki bi lahko bilo staljeno gorivo. V četrtek pa so dodali, da so v poškodovanem jedrskem reaktorju izmerili novo rekordno raven sevanja.

Kot pravijo v družbi, so stopnjo sevanja znotraj reaktorja 2 ocenili na 530 sivertov na uro, kar je tako močno, da bi lahko onesposobilo robote, ki jih uporabljajo za razgradnjo elektrarne, človek pa bi lahko umrl že po zelo kratki izpostavljenosti, piše Japantimes.co. Nova raven sevanja, ki jo nekateri strokovnjaki, kot poroča omenjeni portal, opisujejo kot »nepredstavljivo«, občutno presega 73 sivertov na uro, doslej najvišjo zabeleženo raven v notranjosti reaktorja. Podatke o sevanju je Tepco dobil z analizo fotografije ročno vodene kamere, ki je prišla najgloblje v reaktor do zdaj.

»Iz sporočila za javnost na spletnih straneh družbe Tepco je moč sklepati, da so se japonski kolegi tokrat uspeli z robotom prebiti neposredno v prostor pod reaktorsko posodo enote 2 v Fukušima Daiči,« pravi dr. Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan (IJS) in predsednik evropskega omrežja za izobraževanje na področju jedrske znanosti ENEN (European Nuclear Education Network). »V ta namen so med drugim morali narediti predor skozi nekaj metrov betona. Z robotom so lahko tako prvič vizualno pregledali mehanizme regulacijskih palic, ki so v vrelnih reaktorjih pod reaktorjem, in tla prostora pod reaktorsko posodo. Pri nekaj mehanizmih regulacijskih palic in na tleh prostora pod reaktorsko posodo so zaznali spremembe, ki jih bi lahko pripisali staljenemu gorivu,« pojasni Cizelj.

Kot pravi sogovornik, je bil glavni namen tokratnega pregleda »demonstracija, da lahko z robotom dosežejo prostor pod reaktorsko posodo in si ga tudi ogledajo. Preverjanje, ali gre pri zaznanih spremembah res za jedrsko gorivo iz reaktorja ali morda kaj drugega, bo zahtevalo še nekaj dela in uporabo tudi drugačnih robotov. To lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti,« napoveduje.

In zakaj so ti podatki pomembni? »Natančni podatki o položaju in količini goriva, ki je zapustilo reaktorske posode, so nujno potrebni za načrtovanje in varno izvedbo demontaže opreme in zgradb v Fukušimi Daiči. Rabljeno jedrsko gorivo je namreč močno radioaktivno. Pri delu z njim bodo morda potrebna nova, še nerazvita orodja in seveda tudi primerni zaščitni ukrepi,« pojasni Cizelj in doda, da se bodo po njegovi oceni demontaže delov s staljenim jedrskim gorivom lotili v desetletju ali dveh.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, bo čiščenje območja najhujše jedrske katastrofe, po černobilski nesreči leta 1986, trajalo tri ali štiri desetletja.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice