Arhiv novic

Arhiv novic

Rast izpustov, povezanih z energijo, se upočasnjuje

Globalni izpusti, povezani z energijo, so leta 2023 dosegli rekordnih 37,4 milijarde ton, za 1,1 % več kot leto prej. Razmere je zaostrila suša, ki je skrčila proizvodnjo v hidroelektrarnah, je sporočila IEA.

A rast izpustov se je v zadnjih letih upočasnila, je v letnem poročilu zapisala Mednarodna agencija za energijo. Leta 2022 je dosegla 1,3-odstotno stopnjo, če ne bi bilo suše, pa bi izpusti glede na leto prej upadli. V zadnjih letih se je rast izpustov občutno upočasnila po zaslugi strme rasti proizvodnje energije iz obnovljivih virov, so pojasnili v IEA in dodali, da je 0,5-odstotna letna stopnja rasti v zadnjem desetletju najnižja po veliki gospodarski krizi v 30. letih 20. stoletja.

Kitajska je lani zabeležila največjo letno rast izpustov, in sicer za 565 milijonov ton oz. 4,7 %, izpusti v Indiji pa so se glede na leto 2022 povečali za 195 milijonov ton oz. 7 %, navajajo v IEA. Z energijo povezani izpusti so medtem v Evropski uniji upadli za 220 milijonov ton oz. 9 %, večinoma zaradi povečane proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, je zapisano v poročilu. Vetrne elektrarne so v elektroenergetiki v Uniji prehitele tako zemeljski plin kot premog. Proizvodnja električne energije na osnovi slednjega se je skrčila za 27 %, na osnovi plina pa za 15 %. V ZDA so izpusti, povezani z energijo, upadli za 190 milijonov ton oz. 4,1 %, pri čemer je bila elektroenergetika zaslužna za dve tretjini tega zmanjšanja.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice