Arhiv novic

Arhiv novic

Raba obnovljivih virov za hlajenje na Nizozemskem

Pomen obnovljivih virov energije (OVE) za ogrevanje in hlajenje prepoznava tudi Nizozemska, je na Evropskem tednu trajnostne energije v Bruslju dejal Tjalling de Vries, vodja področja toplotne energije na nizozemskem ministrstvu za gospodarske zadeve.

Na Nizozemskem tudi menijo, da bi bilo treba OVE povezati z varčevanjem z energijo ter rabo odpadne toplote. »Toplota predstavlja 59 odstotkov končne porabe energije na Nizozemskem,« je povedal Tjalling de Vries. Toda pri proizvodnji se država skoraj v celoti naslanja na plin: »Le 5,3 odstotka toplote se proizvede s pomočjo obnovljivih virov in 5 odstotkov je odpadne toplote.« Obstaja pa nekaj programov za sisteme hlajenja v mestih in de Vries je pri tem omenil »vertikalno mesto« v Rotterdamu in amsterdamsko finančno četrt Zuidas. 

Kot so sklenili razpravljavci na konferenci v sklopu Evropskega tedna trajnostne energije, bi morala Evropska unija storiti več za ureditev razmer v sektorju ogrevanja in hlajenja in poskrbeti, da ti dve dejavnosti postaneta okolju prijaznejši. To je mogoče doseči z večjo rabo OVE in manjšo odvisnostjo od uvoženega plina, ki se ga večinoma uporablja za ogrevanje, so spomnili.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice