Arhiv novic

Arhiv novic

Projekt spodbujanja energetsko učinkovitega vedenja uporabnikov stavb

Projekt spodbujanja energetsko učinkovitega vedenja uporabnikov stavb

Projekt THE4BEES (Transnational Holistic Ecosystem 4 Better Energy Efficiency through Social innovation) – spodbujanje energetsko učinkovitega vedenja uporabnikov stavb z vzpostavitvijo sistema za upravljanje z energijo  

 

V letu 2016 je Zavod KSSENA v svoj nabor tekočih projektov vključil še enega, in sicer THE4BEES. Evropski projekt THE4BEES je financiran v okviru programa Alpine Space, trajal pa bo 3 leta. Projekt spodbuja mehke ukrepe varčevanja z energijo v javnih stavbah, ki jih bo podprl z inovativnim IT orodjem. 

 

Projekt THE4BEES gradi na štirih izhodiščih:

1. UČITI: projekt bo z inovativnim in učinkovitim osveščanjem poskušal vplivati na vsakdanje navade uporabnikov stavbe.

2. SOUSTVRAJATI: v okviru projekta bo vzpostavljenih 7 delavnic za soustvarjanje v 7 različnih partnerskih državah, znotraj katerih se bo razvijalo IT orodje za podporo uporabnikom stavbe pri doseganju energetskih prihrankov. Cilj je, da se v okviru laboratorijev poveže čim več različnih deležnikov (študenti, dijaki, mala in srednja podjetja, javni sektor itd.).

3. PREIZKUŠATI: IT orodje bodo uporabniki stavbe preizkusili v okviru poizkusne faze, orodje, ki bo merilo in prikazovalo rabo energije v stavbi, pa jim bo pomagalo spremeniti vsakdanje navade v smer večje energetske učinkovitosti.

4. UPORABITI: Rezultati poizkusne faze bodo ovrednoteni in ocenjeni, na njihovi osnovi pa bo projekt poskušal vplivati na nizkoogljično razvojno politiko.

 

13 partnerjev iz 6 držav Evropske unije, ki sodelujejo v projektu, se je v februarju srečalo na prvem projektnem sestanku v Lyonu, kjer so zastavili podrobnejši plan in natančneje definirali prve projektne aktivnosti. Zavod KSSENA bo zadolžen za vzpostavitev ene izmed delavnic za soustvarjanje, ki bo nastala na MIC-u, Medpodjetniškem izobraževalnem centru Velenje, in bo poskušala povezati kar najširši spekter deležnikov, od osnovnošolcev in dijakov, pa do predstavnikov lokalne uprave, malih in srednjih podjetij ter splošne javnosti. Ustvarjanje IT orodij se bo v delavnicah za soustvarjanje pričelo v drugi polovici leta 2016.

 Več informacij dostopnih na spletni strani projekta.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki
 

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice