Arhiv novic

Arhiv novic

Projekt EcoInn Danube: Povezovanje ključnih deležnikov na področju ekološko naravnanih inovacij

V sklopu povezovanja ključnih deležnikov z namenom doseganja večjega komercialnega preboja inovativnih, ekološko usmerjenih produktov in storitev ter izboljšanja podpornih struktur in podjetniškega okolja, se je v okviru projekta EcoInn Danube v letu 2018 organizirala in izvedla serija tematskih dogodkov. Leto je otvorilo srečanje mednarodnih deležnikov, ki je bilo 23. januarja, v sodelovanju s SAŠA inkubatorjem, izvedeno v prostorih PC Standard v Velenju. Na dogodku, tema katerega je bila opredelitev ključnih ovir do večje veljave in uporabe ekoloških inovacij, so sodelovala številna domača podjetja in tuji strokovnjaki.

Drugi pomembni dogodki projekta EcoInn Danube so se sicer odvili v sklopu pilotnih aktivnosti četrtega tematskega delovnega paketa, in sicer 3 poletne šole ter 2 foruma na temo ekološko usmerjenih (zelenih) inovacij na področju tehnologije in storitev. Najprej se je 11.-15. septembra 2017, v kampusu Univerze uporabnih znanosti v Konstanci, v Nemčiji, odvila prva poletna šola, ki je bila zasnovana kot petdnevni dogodek, sestavljen iz tematskih delavnic, strokovnih posvetov in ekskurzij. V letu 2017 se je izvedel tudi prvi forum za zelene inovacije z naslovom »Forum EKO-innovacij – Trajnostna tehnologija za prihodnost«, ki je potekal od 30. novembra do 1. decembra, v idiličnem okolju Chateau Křtiny, na Češkem. Mednarodnega dogodka se je udeležilo skupaj 179 predstavnikov različnih mednarodnih in nacionalnih institucij, univerz, raziskovalnih organizacij ter predstavnikov tehnoloških podjetij. Dogodek je udeležencem ponudil zanimive razprave o današnjih in prihodnjih trendih na področju ekoloških inovacij ter uvedbi sodobnih trajnostnih tehnologij, ki lahko zagotovijo konkurenčnost na svetovni ravni.

Drugi forum za zelene inovacije se je odvil v okviru dogodka »GIIF- Green Innovation and Investment Forum«, od 20.-21. februarja letos, v Stuttgartu. Dogodka se je aktivno udeležilo 80 prijaviteljev ter vsega skupaj 100 poslušalcev na zaključnih marketinških nagovorih. Dvodnevni dogodek je dosegel glavni namen izmenjave in povezovanja med vlagatelji, strokovnjaki iz znanosti in industrije ter 20 obetavnimi, strokovno izbranimi zagonskimi podjetij. Prvi dan dogodka je predstavljal izobraževalni tečaj, ki je bil posvečen razvoju poslovnih modelov, dostopu do finančnih sredstev, pravicam intelektualne lastnine in sooblikovanju podjetnih idej. Tečaj je služil tudi kot priprava na marketinški nagovor (ang. »pitch«) pred investitorji in predstavniki podjetij.

V drugi polovici leta sta bili izvedeni še dve poletni šoli na temo eko-inovacij. Prva, na temo zelenih inovacij in podjetništva, je potekala od 25. do 29. junija 2018, na Fakulteti za strojništvo, v Bratislavi. Namen poletne šole je bil združiti naslednjo generacijo inovatorjev na področju varovanja okolja in trajnostnega razvoja. Dogodka se je udeležilo predvsem veliko število študentov in mentorjev iz različni delov Podonavja in okolice, in sicer iz Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Makedonije, Nemčije in Slovaške. Poletna šola je bila v prvi vrsti strukturirana kot niz izobraževalnih delavnic za razvoj idej in konceptov, razvoj poslovnih načrtov ter identifikacijo glavnih ciljnih skupin v kontekstu ekološko inovativnih poslovnih idej. Delavnice so potekale pod vodstvom domačih in tujih predavateljev in mentorjev.
Poleg dogodkov, izvedenih v sklopu pilotnih aktivnosti, so se v letu 2018 sočasno izvajale tudi strokovne delavnice na temo spodbujanja razvoja ekološko usmerjenih inovacij na nacionalni ravni partnerskih držav. Med drugim so se delavnice odvile v Pragi (Češka), Bratislavi (Slovaška), Zrenjaninu (Srbija), Pécsu (Madžarska) ter Sofiji (Bolgarija). Energetska agencija KSSENA se je aktivno udeležila dogodka v Bratislavi z naslovom »Družbeni in okolijski izzivi na področju inovacij in tehnologije«, na katerem smo prevzeli vodenje in koordinacijo skupine v okviru delavnice »Ekološko odgovorne inovacije«.

Več informacij o preteklih in prihajajočih dogodkih projekta EcoInn Danube najdete na naslovu http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/ecoinn-danube .

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice