Arhiv novic

Arhiv novic

Proizvodnja elektrike iz geotermalne toplote nerealna pred letom 2020

V Sloveniji je po ocenah Geološkega zavoda Slovenije nerealno pričakovati proizvodnjo električne energije iz geotermalne toplote do leta 2020, je nedavno v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Trčka v zvezi z načrti razvoja izkoriščanja geotermalne energije v Murski Soboti odgovorila vlada.

Po mnenju vlade je treba »geotermalno energijo kot enega od obnovljivih virov energije (OVE) izkoristiti v največji možni meri, pri čemer moramo upoštevati ceno tehnologije glede na učinek uporabe in cilje na področju varstva okolja«.

Predlog posodobitve Akcijskega načrta za OVE, ki je trenutno v fazi sprejemanja, sicer med predvidenimi ukrepi za dosego ciljev do leta 2020 navaja tudi izrabo geotermije pri zagotavljanju učinkovitega koriščenja toplote pri rabi termalne vode iz geotermalnih vodonosnikov in rabi plitve geotermalne energije (raba termalne vode iz geotermalnih vodonosnikov in vgradnje geotermalnih toplotnih črpalk za izkoriščanje plitve geotermalne energije).

Identificirana je tudi možnost izkoriščanja geotermalne energije za proizvodnjo električne energije v severovzhodnem delu Slovenije, predvsem na področju Lendave, Črenšovcev in Dobrovnika.

V vladi še poudarjajo, da je uvajanje sistemov izkoriščanja geotermije treba urediti tudi na zakonodajni ravni.

V Sloveniji se aktivnosti v zvezi s spodbujanjem uporabe geotermalne energije izvajajo prek različnih projektov in deležnikov, med pomembnejšimi je Geološki zavod Slovenije, ki skrbi za pripravo kart in zemljevidov s potenciali geotermalne energije. Ena do aktivnosti je tudi priprava karte plitve geotermije, ki bo dostopna širši javnosti, pojasnjujejo na vladi.

Dodajajo, da ministrstvi, pristojni za energijo in varstvo okolja, s slovenskimi podjetji sodelujeta pri razpisu evropskega projekta ERA-NET Geothermica, ki se osredotoča na rabo geotermalne energije srednje in visoke entalpije za direktno ogrevanje in proizvodnjo električne energije.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice