Arhiv novic

Arhiv novic

Proizvodnja čiste energije prevzema na Kitajskem vodilno vlogo

Kitajska, največja investitorka v energetiko na svetovni ravni, je lani zabeležila 25-odstoten upad investicij v premogovne elektrarne, obenem pa je bilo zaznati, da prevzema proizvodnja čiste energije, skupaj z omrežji in investicijami v energetsko učinkovitost, vodilno vlogo na področju energetskih naložb, ugotavlja Mednarodna agencija za energijo (IEA) v letošnjem poročilu o energetskih investicijah (World Energy Investment 2017).

»Združene države Amerike so na področju nafte in plina doživele strm padec investicij, sicer pa so bile na svetovni ravni odgovorne za 16 odstotkov naložb. Indija je predstavljala najhitreje rastoč večji investicijski trg na področju energetike, saj so naložbe zaradi vztrajnih prizadevanj vlade na področju modernizacije in širitve elektroenergetskega sektorja narasle za 7 odstotkov,« je zapisano v poročilu.

Investicije v energetsko učinkovitost so se lani zvišale za 9 odstotkov, in sicer na 231 milijard dolarjev, kjer je bila Kitajska, ki je predstavljala tudi najhitreje rastočo regijo, odgovorna za 27 odstotkov tega seštevka. Kitajska bi lahko ob trenutni hitrosti razvoja že v nekaj letih prehitela Evropo, ki trenutno v energetsko učinkovitost vlaga največ, meni IEA.

Več kot polovica investicij v energetsko učinkovitost na svetovni ravni je bila namenjena stavbam, kar vključuje tudi energetsko učinkovite naprave, ki so bile odgovorne za tretjino skupnega povpraševanja po energiji na svetovni ravni.

Kot izpostavi izvršni direktor IEA Fatih Birol, je iz analize razvidno, da so pametne investicijske odločitve z vidika ohranjanja energetske varnosti in doseganja okoljskih ciljev danes bolj kritičnega pomena kot kdajkoli prej. »Ob postopnem preusmerjanju pozornosti naftne in plinske industrije na projekte s krajšimi ciklusi postaja potreba po tem, da oblikovalci politik pozorno spremljajo tudi dolgoročno ustreznost oskrbe, vse pomembnejša. Investicije v nafto in plin se bodo morale kljub trenutnim ambicioznim ciljem na področju blažitve podnebnih sprememb povzdigniti iz trenutne krize,« pravi Birol.

Kot doda, pa je dobra novica to, da investicije v energetsko učinkovitost naraščajo kljub nizkim cenam energije, za kar se lahko zahvalimo predvsem odločnim vladnim politikam na ključnih trgih.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice