Arhiv novic

Arhiv novic

Pripravite se na revolucijo v prometu

»Samovozeča vozila, vozila na alternativne energente, nove oblike mobilnosti, intermodalnost prometa in uvajanje novih tehnologij, vse to predstavlja revolucijo v prometu in odpira nove možnosti glede mobilnosti,« je na nedavnem Aurora simpoziju na Finskem dejal minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.

Aurora simpozij je mednarodni dogodek, ki je bil namenjen razpravi, presoji in upravljanju na področju inteligentnih transportnih sistemov. Na simpoziju so govorili predvsem o izzivih, kot so prenos in obdelava velikih količin podatkov na eni strani ter spreminjanje zakonodaje na drugi strani, vse pa gre predvsem v smeri dekarbonizacije prometa.

»Vstopamo v obdobje, v katerem bomo v prometu doživeli spremembe in uveljavitev tehnologij, za katere smo še nedolgo tega mislili, da so del oddaljene prihodnosti,« je v razpravi na simpoziju dejal minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. »Vse bolj postaja jasno, da bodo vozila in z njimi celoten sistem prometa v naslednjih desetih letih doživela večji razvojni preskok kot kadarkoli doslej,« je prepričan.

Brez pospešenega razvoja infrastrukture, ki bo zagotavljala brezhibnost delovanja ob sočasni odprtosti za nadaljnji razvoj ter za aplikacijo tehnologij, ki jih še ne poznamo, ne bo šlo. To bodo namreč zahtevali vse bolj obsežni in inteligentni sistemi podpore in pomoči voznikom, sistemi aktivnega upravljanja prometa in komunikacija med vozili. »Samovozeča vozila, vozila na alternativne energente, nove oblike mobilnosti in intermodalnost prometa, uvajanje novih tehnologij, vse to predstavlja revolucijo v prometu in odpira nove možnosti glede mobilnosti tudi npr. starejših udeležencev v prometu,« je dejal minister Gašperšič, ki se je simpozija udeležil na povabilo finske ministrice za promet in komunikacije Anne Berner.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice