Arhiv novic

Arhiv novic

Primeri dobre prakse: Ko namesto luči zasvetijo meduze in ko start up odpravi prometne zamaške

Kako inovativni pa tudi uspešni so lahko mladi energetiki, je bilo videti na konferenci TBB največjega evropskega energetskega pospeševalnika InnoEnergy, ki je koncem novembra potekala v Barceloni. Na konferenci, kjer se je predstavilo 150 energetskih start upov, so izbrali tudi tri najboljše. Predstavljamo pa tudi ostale finaliste z nadvse zanimivimi rešitvami …

Glowee nosi ime tehnologija, ki izkorišča mikroorganizme in morska bitja za razsvetljavo, in to tako v poslovni oz. komercialni rabi, denimo v izložbah trgovin ali v pisarnah, pa tudi na mestih, ki so nedostopna za elektroenergetska omrežja. Za razvoj tehnologij, ki jih delijo na želatinasto svetlobo, tekočo svetlobo v bioreaktorju in biološko svetlobo, je start up Glowee zbral poldrugi milijon evrov, zaposluje pa že petnajst ljudi. Glowee je na konferenci TBB zasedel tretje mesto med najboljšimi energetskimi start upi.

Start up z imenom Heat Power, ki je razvil izjemno učinkovito kogeneracijo, bo tudi v kratkem namestil svojo prvo napravo v industrijski objekt v Nemčiji, ki je tudi njihov primarni trg, naslednji korak jih bo vodil v Francijo. Prvemu kupcu pa bodo s svojo kogeneracijo kar za tretjino zmanjšali strošek za energijo, kar pomeni, da se bo (kupcu) z letnim prihrankom v višini 100.000 evrov 1,5-milijonska investicija v napravo povrnila v 15 letih.

Ste vedeli, da je še vedno pol milijarde Afričanov brez elektrike? No, tega se zelo zavedajo v start upu Solaris Offgrid, kjer so razvili prvi modularni solarni sistem, na katerega se lahko priklopijo uporabniki tako z mobilniki kot z razsvetljavo in drugimi napravami, ki potrebujejo elektriko za svoje delovanje. V Tanzaniji so samo lani namestili 823 naprav, za leto 2017 imajo v načrtu že 5.000 kupcev. Solaris Offgrid je na konferenci TBB zasedel prvo mesto med najboljšimi energetskimi start upi.

Pa ste vedeli, da ima povprečen Evropejec v lasti približno 10 tisoč stvari, to pa pomeni količino surovin za približno dve Zemlji? Pri start upu Wohnwagon, kakor je imenuje njihova lesena prikolica z izjemnim notranjim dizajnom, biostraniščem, zeleno gredo in fotovoltaiko na strehi pa tudi s sistemom prečiščevanja vode, so s svojim sloganom 'Živi skromno, sanjaj veliko' tako prepričali že sedemnajst kupcev, med katerimi so tudi takšni, ki so v Wohnwagonu našli nov stalni dom.

Alphacompressor pa velja za, kot pravijo pri start upu Vane Compressor, najbolj učinkovit kompresor na trgu, za katerega ponujajo tudi 10-letno garancijo in 24-urni servis. Ta start up, ki ga sestavlja hrvaško-srbska ekipa, stavi predvsem na zanesljivost svojega izdelka, prepričani pa so, da bodo o njegovi kakovosti sčasoma govorile stranke same. Alphacompressor je na konferenci TBB zasedel drugo mesto med najboljšimi energetskimi start upi.

Od povsem svežih start upov pa še k malo bolj zrelemu – BlaBlaCar. A najprej: ste vedeli, da 76 % poti, ki jih naredimo Evropejci, opravimo z avtomobili, v povprečju pa v 75 % vseh avtomobilov sedi le voznik? Tega dejstva so se lotili v že uspelem start upu BlaBlaCar, ki temelji na deljenju prevozov, danes pa ima 35 milijonov uporabnikov v 22 državah, njihov dosežek pa je – poleg prihodkov, seveda -, da so države, v katerih delujejo prešle s povprečno 1,7 človeka v avtu na 2,8 človeka v avtu. 

Kot je Jamie Rodriguez iz omenjenega start upa položil na srce prej predstavljenim start upom, pa je pri hitro rastočih podjetjih – kot je tudi poldrugo milijardo vreden BlaBlaCar – ključno ohranjanje kulture podjetja, »obenem pa morate start up podjetniki zelo dobro vedeti, za kaj natanko res potrebujete investiranje«. »Pomembno je tudi, da delujete kot Thomas Edison, ki je rekel, da mu ni tisočkrat spodletelo, ko je testiral delovanje žarnice, pač pa je tisočkrat preizkusil, kako bi inovacija delovala, kar pomeni, da morate imeti dežnik pripravljen tudi, če ne dežuje,« je sklenil Rodriguez.

Na razstavnem prostoru, kjer se je na največji konferenci energetskih start upov v Evropi predstavilo kar 150 start up ekip, se je stalno vozil tudi startupovec na starem kolesu. Ko smo ga povprašali po kolesu, nam je predstavil tehnologijo, ki so jo poimenovali Gboost, gre pa za ultra lahko baterijo, ki jo lahko namestimo na katerokoli kolo in z njeno pomočjo brez napora premagamo najmanj 50 kilometrov v kosu.

 


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice