Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre prakse: V občini Dobrepolje uradno odprli nov skoraj ničenergijski vrtec

Vrtec Ringaraja, ki so ga v začetku oktobra odprli v občini Dobrepolje, je zgrajen v tako imenovani skoraj ničenergijski tehniki (sNES) in je trenutno najsodobnejši objekt v kategoriji javnih zavodov, šol in vrtcev ter postaja referenčni objekt za podobne zgradbe, je poudaril direktor občinske uprave mag. Ivan Kenda.

Vrtec, ki ima osem oddelkov in sprejme okoli 200 otrok, je zgrajen v okviru javnega vzgojno izobraževalnega zavoda OŠ Dobrepolje, ki poleg novega vrtca združuje še 40 let staro šolo s telovadnico in stari vrtec, gradijo pa tudi novo veliko športno dvorano. »Posebnost vrtca je v tem, da je zgrajen v skoraj ničenergijski tehniki, kar pomeni, da ima največje možne izgube 5 kWh/m2 na leto, kar pomeni, da tudi v sončnih zimskih dneh skoraj ne potrebuje dogrevanja, sodobna prezračevalna tehnika pa skrbi za to, da se skoraj več kot 90 % koristne toplote iz odpadnega zraka vrne nazaj v vrtec,« pojasni sogovornik. Poudari, da je ta vrtec trenutno najbolj sodoben objekt v kategoriji javnih zavodov, šol in vrtcev ter da postaja referenčni objekt za podobne zgradbe.

»Zanimivo je, da je bil načrtovan že v letu 2008 in skoraj pozabljen, a z odločitvijo občinskega sveta v decembru 2016, da projekte popravimo tako, da se končajo kot sNES objekti, ni bila zaman,« pove Kenda in doda, da so za projekt pridobili tudi nepovratna sredstva Eko sklada, in sicer 350.000 evrov. Celotna vrednost naložbe znaša slaba 2,3 milijona evrov z vključeno subvencijo, sicer bi bil znesek 2,6 milijona evrov, pove Kenda. 

Vrtec je zgrajen v eni etaži in ima skoraj 1400 m2 uporabne površine. »Streha je projektirana tako, da z velikim številom svetlobnikov zagotavlja veliko dnevne svetlobe, prav tako pa so na nekaterih delih namesto zidu postavljene steklene stene, seveda vse v skladu s predpisi o toplotnih prehodnostih in s prekinjenimi toplotnimi mostovi,« pove Kenda.

 

Tudi ogrevanje vrtca je sodobno. Ogreva se s pomočjo sodobne kotlovnice na lesne sekance v Sloveniji, ki je bila odprta septembra 2017. »To pomeni, da je izgorevanje najbolj optimirano in izpuh predstavlja predvsem vodna para. Gre tudi za to, da se občina obnaša tako okoljsko kot tudi ekološko primerno, kar pomeni, da se kot gorivo uporablja les,« pove Kenda in doda, da je lesarstvo ena od osnovnih dejavnosti občine Dobrepolje. V prehodnem obdobju oziroma v toplejšem delu leta za ogrevanje vrtca poskrbi toplotna črpalka.

Vrtec ima tudi skoraj 150 m3 velik zbiralnik deževnice, ki je namenjena predvsem morebitni gasilski intervenciji, del pa se jo uporablja tudi v sanitarne namene. »Naš vrtec namreč stoji v Suhi krajini, kjer gre za kraško območje, kjer lahko ob dolgotrajni suši lahko pride tudi do pomanjkanja vode,« odločitev za postavitev zbiralnika pojasni Kenda.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice