Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre prakse: V Krškem energetska prenova šole, v Brestanici nov leseni vrtec

Občina Krško bo energetsko prenovila osnovno šolo v Pobočju, v Brestanici pa bo Jelovica postavila nov energetsko učinkovit lesen vrtec, so povedali na tamkajšnji občini. Vrednost energetske prenove šole znaša nekaj več kot milijon evrov, vrednost vrtca pa je 1,95 milijona evrov.

Energetska sanacija osnovne šole v Podbočju bo obsegala toplotno izolacijo fasade, zamenjavo stavbnega pohištva, toplotno izolacijo podstrešja ter instalacijska dela, zamenjavo svetil, vgradnjo prezračevalnih naprav in dodatne toplotne črpalke, naštejejo na Občini Krško.

Razdelili so jo na dve fazi, prva pa se bo začela z letošnjimi šolskimi počitnicami. Od dobrega milijona evrov, kolikor znaša vrednost naložbe, bo Občina Krško prispevala 412.400 evrov, na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin pa bo občina od države dobila nekaj manj kot 351.000 evrov povratnih sredstev. Dodatnih 316.000 evrov bo prišlo iz kohezijskih skladov, so pojasnili na Občini.

Obstoječ zidan in dotrajal vrtec pri OŠ Adama Bohoriča Brestanica bo zamenjal nov, lesen, vrednost naložbe pa po tekočih cenah znaša 1,95 milijona evrov. Občina bo lahko preko razpisa za sofinanciranje občinskih investicij dobila 888.500 evrov nepovratnih državnih sredstev in 538.170 evrov povratnih. Hkrati se je prijavila tudi na javni poziv Eko sklada za nepovratne finančne spodbude za nove naložbe v gradnjo skoraj nič energijskih stavb in pridobila slabih 417.000 evrov.

Nov vrtec bo gradila Jelovica, v njem pa bo prostora za pet oddelkov ter enega rezervnega. Ogrevanje bo urejeno s pomočjo kogeneracije preko osnovne šole, ki se ogreva s kotlovnico na lesno biomaso. V ta namen pa bodo morali zgraditi priključni vod od vrtca do kinete ob kotlovnici pri osnovni šoli. Na vrtec bodo namestili večinoma kontaktno tankoslojno fasado na fasadnih lamelah iz lesno vlaknene plošče, debela pa bo 16 centimetrov.

Dela se bodo začela konec tega meseca, zaključila konec leta, najmlajši pa se bodo v nov vrtec lahko preselili v februarju naslednje leto, so še pojasnili na Občini Krško.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice