Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre prakse: Ogrevanje bazena z odpadno toploto iz industrije

Od začetka decembra tovarna Julon s svojo odpadno toploto ogreva vodno mesto Atlantis v ljubljanskem BTC City-ju. Naložbo, ki je vredna 300.000 evrov, sta si podjetji razdelili, dogovor pa obeta zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida za več kot dva milijona kilogramov na leto.

Atlantis je namreč s podjetjem Julon iz Skupine Aquafil sklenil dogovor o oskrbi s toplotno energijo. Ta določa, da Julon presežek toplotne energije preusmeri v bazene Atlantisa in s tem 100-odstotno zadosti potrebam po toplotni energiji ljubljanskega vodnega mesta. Kot pravijo odgovorni, dogovor prinaša ne le manjše vplive na okolje (družbi namreč delujeta v neposredni bližini), ampak prispeva tudi k bolj zeleni prestolnici. Projekt pa ima, pravijo v Julonu in Atlantisu, tudi ekonomske učinke. Naložba znaša 300.000 evrov, družbi pa si jo bosta razdelili.

Toplotna energija v obliki vroče vode, ki jo bo odslej uporabljalo Vodno mesto Atlantis, v podjetju Julon nastaja v proizvodnem procesu ECONYL®. Del te energije Julon znova uporabi v proizvodnih procesih, preostanek pa je do sedaj predstavljal neizkoriščen presežek energije. Nov dogovor bo, pravijo, zmanjšal količino toplote, ki jo Vodno mesto Atlantis kupi od Termoelektrarne Toplarne Ljubljana (TE-TOL), kar pomeni, da se bo zmanjšala tudi proizvodnja toplotne energije v mestu. 

Zaradi novega dogovora med družbama naj bi se znižali tudi izpusti ogljikovega dioksida za več kot 2.000.000 kilogramov na leto.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice