Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre energetske prakse: Ko v dolini zadiši po lesu

V Kisovcu, kraju, ki leži na južni strani doline potoka Medije in le nekaj kilometrov stran od Zagorja ob Savi, znan pa je tudi kot 'nekdanja rudarska kolonija', danes namesto rudnika Loke – ta je začel delovati že daljnega leta 1750, zaprli pa so ga leta 2000 – obratuje EVJ-jeva elektrarna na biomaso. Gre pravzaprav za soproizvodnjo električne (2 x 90 kW) in toplotne energije (220 kW), nam pove prokurist podjetja EVJ Elektroprom Boštjan Vidmar, katerega oče Janez Vidmar je podjetju postavil temelje že pred pol stoletja, še sam kot zavzeti elektroinštalater.

Da je bila zavzetost gospoda Vidmarja resnično velika, kaže tudi dejstvo, da danes podjetje EVJ zaposluje skoraj sto ljudi, pred zadnjo krizo pa jih je bilo tudi 150. Tudi danes so zelo odprti za nove sodelavce, in sicer predvsem tehnični kader elektro in strojne stroke – »dobre inženirje«, nam pove Boštjan Vidmar.

Dejavnost podjetja EVJ Elektroprom je sicer poleg nameščanja vseh vrst elektroinštalacij ter strelovodov in to na vseh možnih objektih tudi instalacija vodovodnih, ogrevalnih in prezračevalnih sistemov, montaža individualnih kurilnic in montaža toplotnih črpalk in klimatskih naprav, leta 2014 pa so inštalirali tudi dve kogeneraciji na zemeljski plin, in sicer v Osnovni šoli Ivana Kavčiča v Izlakah (30 kW EE in 62 kW TE) ter v Osnovni šoli Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi (50 kW EE in 83,5 kW TE).

No, na 'domačih tleh', to je na sedežu podjetja v Kisovcu, pa so pred štirimi leti izvedli tudi projekt postavitve kogeneracije (SPTE) z uporabo lesne biomase. Gre za soproizvodnjo električne (90 kW) in toplotne energije (220 kW), ki uporablja povsem domači les, natančneje sekance iz smrekovega lesa iz slovenskih gozdov, ki jih na lokaciji elektrarne tudi sami sušijo.

»K sreči smo pogodbo o odkupu električne energije iz naše soproizvodnje podpisali še v času subvencioniranih odkupnih cen tako proizvedene energije,« nam pove Vidmar, ki doda, da tako celotno električno energijo oddajo v omrežje, medtem ko toploto v celoti porabijo na sami lokaciji, in sicer za samo proizvodnjo lesnih pelet, energetske potrebe pa narekuje še delovanje trgovine z belo tehniko in gradbenim materialom, kavarne Sedmica, uprave pa celo televizije – tako je, EVJ ima celo lastno televizijo ETV, ki je od tega meseca vidna na področju celotne Slovenije, na programskem mestu 695 v omrežju Telekoma Slovenije in v kabelskih omrežjih EVJ Elektroprom, še ponosno pove Boštjan Vidmar.

 

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice