Arhiv novic

Arhiv novic

Preko 65 milijard dolarjev za energetske raziskave in razvoj

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je v letošnjem poročilu o energetskih investicijah (World Energy Investment 2017) prvič navedla obseg investicij v energetske raziskave in razvoj na svetovni ravni.

»Po naših ocenah je bilo v letu 2015 za raziskave in razvoj po svetu porabljenih preko 65 milijard dolarjev. Ti rezultati izhajajo iz ocene porabe sredstev javnih in zasebnih organov, ki je bila izvedena po načelu od spodaj navzgor. Energetske raziskave in razvoj so bile približno enakomerno financirane iz zasebnih in javnih sredstev, a je bil na področju nizkoogljičnih tehnologij delež javnega sektorja večji. Čeprav je energetska tranzicija v veliki meri odvisna od povečanja obsega inovacij, se skupni izdatki na področju raziskav in razvoja že štiri leta niso povečali, kar velja tudi za specifično področje čiste energije. Velja pa omeniti, da je Kitajska Japonski odvzela naziv največje svetovne investitorke v raziskave in razvoj z vidika deleža BDP.«

Emisije ogljikovega dioksida so lani že tretje leto stagnirale, medtem ko investicije v proizvodnjo čiste energije niso dohitevale rasti povpraševanja. »Upočasnitve na področju končnih investicijskih odločitev o novih jedrskih elektrarnah in hidroelektrarnah, ki naj bi bile zgrajene v naslednjih nekaj letih, so skorajda v celoti izravnale rast na področju novih vetrnih in fotovoltaičnih zmogljivosti. To torej pomeni, da je treba investicije v novo nizkoogljično proizvodnjo povečati že samo zaradi potrebe po dohitevanju rasti povpraševanja po električni energiji. Vladne politike in novi poslovni modeli bodo v tem primeru – glede na to, da je več kot 90 odstotkov investicij v elektroenergetski sektor financiranih s pomočjo reguliranih cen ali pogodb za upravljanje prihodkovnih tveganj – igrali bistveno vlogo pri privabljanju nadaljnjega financiranja,« je še zapisano v poročilu IEA.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice