Arhiv novic

Arhiv novic

Povpraševanje po hlajenju v Evropi raste

Bolj kot gospodarstvo raste, več poudarka dajemo ljudje svojemu udobju. Posledično smo v Evropi priča vse več povpraševanju po hlajenju, je na nedavni Mednarodni konferenci daljinske energetike 2017 (SDDE 2017) povedal Jan Eric Thorsen iz danskega Danfossa.

V povezavi z daljinskim hlajenjem so Oddgeir Gudmundsson, Jan Eric Thorsen in Marek Brand iz Danfossa dejali, da so sistemi daljinskega hlajenja ob uvajanju v Evropi navadno izkazovali eksponentno rast vse dotlej, dokler se lokalni trg ni zasitil. Čeprav bo od uvedbe daljinskega hlajenja v Evropi minilo trideset let, pa gre še vedno za razmeroma nepoznano rešitev, katere trg obsega približno 3 TWh na leto.

Skupni trg hlajenja v Evropi ocenjujejo na 1.220 TWh na leto, je dejal Thorsen in pristavil, da ta trg raste. V Evropi pa je zasičenost trga hlajenja pri poslovnih prostorih že 27-odstotna, pri stanovanjskih pa 5-odstotna. V ZDA zasičenost trga hlajenja poslovnih oz. stanovanjskih nepremičnin dosega 80 oz. 65 odstotkov. Na Japonskem 100 oz. 85 odstotkov.

»V Evropi se zdaj ponuja odlična priložnost, da se izognemo investiciji v konvencionalen majhen in decentraliziran kompresorski sistem hlajenja na elektriko in namesto tega vzpostavimo gospodaren in okolju prijazen sistem daljinskega hlajenja,« je poudaril Thorsen. S tem, ko se izognemo decentraliziranemu pristopu, lahko bistveno zmanjšamo porabo primarne energije, izpuste toplogrednih plinov in konice v povpraševanju po električni energiji.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice