Arhiv novic

Arhiv novic

Potrjeno: Emisije TGP se z večjo rabo OVE zmanjšujejo

V EU se je količina prihranjenih emisij toplogrednih plinov (TGP) zaradi uporabe obnovljivih virov energije (OVE) povečala za 8,8 odstotka. Temu so botrovali raba elektrike iz OVE, raba OVE za ogrevanje in ohlajanje, pa tudi za promet, pravijo podatki Centra za skupno raziskovanje (Joint Research Centre - JRC) Evropske komisije. Poročilo pravi tudi, da so za skoraj dve tretjini prihrankov emisij TGP zaslužne Nemčija, Švedska, Francija, Italija in Španija. Po drugi strani pa se je v osmih državah članicah EU - Irski, Grčiji, Španiji, Cipru, Malti, Avstriji, Portugalskem in Sloveniji - količina TGP med leti 1990 in 2012 povečala.  

Glavni "pomočnik" pri zniževanju emisij TGP je električna energija iz OVE, pravi poročilo. Leta 2012 je Nemčija z uporabo OVE za električno energijo, ohlajanje in ogrevanje prihranila 139 milijonov ton (Mt) ekvivalenta CO2. Sledi ji Švedska, medtem ko je Avstrija največ prispevala k zmanjševanju TGP v prometu, in sicer je emisije zmanjšala za kar 6,9 odstotka (1,6 Mt CO2 ekvivalenta). 

Niso pa vse države v obdobju 1990-2012 uspele zmanjšati TGP. Nobene spremembe (to velja tudi za promet) niso vidne v Latviji, Luksemburgu, na Malti in v Sloveniji, pravi poročilo. Kljub temu, kot navaja poročilo Centra za skupno raziskovanje Evropske komisije, je Slovenija na drugem mestu med državami z najhitrejšo rastjo prihrankov emisij TGP med letoma 2009 in 2012, skupaj z Malto, kjer je zabeležena letna stopnja rasti 128,8 %. Vendar, opozarja poročilo, absolutni prihranek emisij TGP v primeru Malte ni tako visok, ampak je višji v Sloveniji in znaša 54 odstotkov.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice