Arhiv novic

Arhiv novic

Portugalska štiri dni in pol uporabljala le obnovljive vire energije

V maju je Portugalsko štiri dni in pol poganjala le električna energija iz obnovljivih virov (OVE) – sonca, vetra in vode, je pred nekaj dnevi poročal The Guardian. Kljub strahovom pred tem, da bodo ostali v temi, so luči, ki jih je poganjala elektrika iz OVE, svetile rekordnih 107 ur. Okoljevarstveniki so prepričani, da je to dokaz, da bi v prihodnosti lahko povsem opustili fosilne vire.

»Odlično je bilo videti, da sistem deluje in da nam je uspelo upravljati vse te obnovljive vire, čeprav so bile razmere precej zahtevne,« je poudaril Francisco Ferreira, predsednik portugalske nevladne organizacije Zero.  K uspehu je, piše The Guardian, zagotovo pripomoglo tudi dejstvo, da je obratovanje na OVE potekalo tudi med vikendom, ko je poraba električne energije manjša, pa tudi izredno sodelovanje Matere Narave, ki je zagotovila ravno prav sonca, vetra in vode. 

Toda zagovorniki obnovljivih virov energije vztrajajo, da ni šlo le za srečo in ugodne razmere. António Sá da Costa, generalni direktor portugalskega združenja za obnovljive vire energije Apren, trdi, da je bil uspeh rezultat večletnih investicij in sodelovanja. »To nam je uspelo zaradi treh dejavnikov. Prvi je bil ta, da smo imeli postavljene elektrarne, s pomočjo katerih smo lahko izkoristili obnovljive vire. Drugi dejavnik so zagotovo ugodne razmere – torej sonce, veter in voda, tretji pa je bila funkcionalna zmogljivost omrežja – tako v smislu distribucije kot prenosa – da smo lahko upravljali tovrstno situacijo,« pravi António Sá da Costa. Prizna, da so imeli tudi nekaj sreče, vendar po njegovem mnenju to ne zmanjša dejstva, da jim je uspelo povezati na stotine razpršenih elektrarn na obnovljive vire namesto da bi ubrali lažjo pot in se zanašali na proizvodnjo elektrike iz ene termoelektrarne. 

Kot je povedal António Sá da Costa, je bila na Portugalskem že leta 1970 skoraj vsa elektrika proizvedena iz obnovljivega vira – hidroelektrarn. Toda ko se je država gospodarsko razvila, je povpraševanje preseglo ponudbo in posegli so po fosilnih virih. Šele konec prejšnjega stoletja, ko so se vetrna polja pojavila na Madeiri, nekoliko kasneje pa še na kopnem, so ljudje znova začeli jemati obnovljive vire bolj resno.

Čeprav je Portugalska, kot piše The Guardian, že več kot desetletje vodilna na področju čiste energije, vremenskih in geografskih pojavov še ni v celoti izkoristila. Tamkajšnje podnebje prinaša tako suha kot mokra leta. V mokrem obdobju je glavni vir energije voda, sledita veter in premog. V suhih letih pa je na prvem mestu premog, sledita mu veter in voda. Po podatkih združenja Apren, so 59 odstotkov proizvodnje energije v letu 2016, v katerem je bilo precej padavin, prispevali obnovljivi viri, 41 odstotkov pa fosilna goriva. Hidroelektrarne so zagotovile 32 odstotkov, vetrne 25 odstotkov, sončne pa nekaj manj kot dva odstotka. 

Sá de Costa je prepričan, da mora država bolje izkoristit tisoče sončnih ur na leto in postaviti več sončnih elektrarn. Tako bi nadomestili pomanjkanje elektrike iz vode in vetra, ki se pojavlja med junijem in oktobrom oziroma novembrom. 

Kljub temu, da je gospodarska kriza nekoliko upočasnila razvoj OVE, bo, kot pravi Sá de Costa, Portugalska celo presegla cilje na tem področju do leta 2030. Z dovolj visokimi naložbami v vetrne in sončne parke bi lahko po mnenju Sá de Coste Portugalska do leta 2020 60 odstotkov vse energije ustvarila s pomočjo obnovljivih virov, do leta 2040 pa celo 100 odstotkov. Prepričan je, da je prav obratovanje na OVE v maju dober dokaz, da se te cilje da doseči. 
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice