Arhiv novic

Arhiv novic

Podnebna pogajanja in slovensko gospodarstvo

Izid podnebne konference, ki se je 30. novembra začela v Parizu, bo vplival na marsikaj. Tudi na slovensko gospodarstvo?

»Podnebna konferenca je izjemnega pomena za celotno družbo,« je prepričan prvi mož GEN energije Martin Novšak. »Od rezultata pogajanj na njej je odvisno, kako bomo živeli v prihodnosti, v katero smer se bo razvijalo naše gospodarstvo, kakšen svet bomo zapustili našim potomcem. Zato od končnega sporazuma pričakujem jasne in realno uresničljive usmeritve ter pravno zavezujoč dogovor, ki ga bodo spoštovale tako razvite države, kot tiste v razvoju. Da ne bo vse ostalo le pri leporečenju in da končni sporazum ne bo le še ena mrtva črka na papirju,« je odločen Novšak.

Zaveda se, da gre za strateško zelo pomembne odločitve in da bo dogovor, ki ga bodo sklenili v Parizu, vplival na vse gospodarske družbe. »Za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov je (tudi v Sloveniji) ključen čim hitrejši in čim bolj učinkovit prehod v nizko oziroma brezogljično družbo,« opozarja. Kot pomemben del rešitve v boju proti podnebnim spremembam pa Novšak vidi jedrsko energijo, kar da so jasno izpostavile tudi številne nacionalne in mednarodne organizacije, povezane v pobudi Jedrska energija za podnebje (Nuclear for Climate).

»Od pogajanj pričakujemo, da bodo postavljeni cilji dosegljivi z najboljšimi razpoložljivimi tehnikami, ki so trenutno znane in dostopne na trgu,« pa pravi generalni direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič. V njihovi steklarni je, kot pravi, skrb za okolje strateškega pomena, zato nenehno izvajajo številne ukrepe, ki so namenjeni tako varovanju okolja kot varčevanju z energijo in temeljijo na najsodobnejših tehnologijah in lastnemu znanju. Kot pravi Božič, je trajnostna naravnanost eden od glavnih pogojev za prodajo najzahtevnejšim kupcem na svetu – ti namreč od podjetja zahtevajo, da upošteva principe trajnosti v proizvodnji.

Z manjšimi pričakovanji konferenco v Parizu spremlja Marjan Mateta, direktor sežanske družbe Mitol. »Pravzaprav resnega in pametnega dogovora ne pričakujem,« je iskren. »Poleg tega za naše podjetje niti ni pomembno, kaj, če sploh kaj, se bodo dogovorili politiki. Naredili smo namreč že vse, kar je potrebno na področju varovanja okolja in varčevanja z energijo in podjetje posluje trajnostno in družbeno odgovorno. Seveda bomo še naprej spremljali vse novosti na trgu in jih tudi vključevali v naše poslovanje, vendar že danes delamo vse, kar je v naši moči, da bi zanamcem pustili čisto okolje,« pravi Mateta. »Če bi vsak posameznik poskrbel za to, potem razne konference in pogajanja sploh ne bi bile potrebne,« je prepričan.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice