Arhiv novic

Arhiv novic

Po zeleni Ljubljani z vlakcem Urbanom

Ljubljana, ki je letos Zelena prestolnica Evrope, bo dobila nov mestni električni vlakec, namenjen obiskovalcem mesta, imenovan Urban. Minuli teden so ga uradno predstavili javnosti, aprila pa naj bi tudi redno začel voziti obiskovalce do ljubljanskega gradu. Prazen tehta osem ton, poln slabih 11 ton, za vleko je predviden 40 kW motor s traktorskim pogonom, na strehi bo imel nameščenih 12 fotovoltaičnih panelov, ki bo zagotovilo do 15 odstotkov potrebne energije, ki jo vlakec potrebuje za en dan.

Vlak v celoti poganja elektrika, zato je veliko bolj prijazen do okolja kot dosedanja dizelska lokomotiva. Bo pa vlakec v zimskih dneh vendarle potreboval tudi dizelsko gorivo za ogrevanje. Na LPP pravijo, da okoli deciliter do dva goriva na uro. K daljšemu dosegu z enkratnim polnjenjem prispeva tudi sistem regeneracije zavorne energije. Električni motor vozila deluje po principu dvostopenjske rekuperacije, ki pri zaviranju z motorjem, predvsem pri vožnji navzdol, polni baterijske celice. Najvišja hitrost, ki jo vlakec dosega, je 25 km/h.

Sicer pa bosta možnosti polnjena dve: na navadno 220 V vtičnico kjerkoli po mestu oziroma polnjenje v garaži LPP, ki traja slabe tri ure. Vagoni bodo klimatizirani ter opremljeni z avdio- in videoopremo, zadnji vagon bo prilagojen tudi dostopu invalidov.

Električni vlakec Urban je plod slovenskega znanja oziroma sodelovanja Mira Zoriča iz podjetja Stoja s strokovnjaki Ljubljanskega potniškega prometa. Kompozicijo vlaka, ki ima vgrajen električni motor 40 kW moči, so izdelali v ljubljanskem podjetju Stoja, kjer so izdelali tudi elektromotor, sicer pa so za pogonski sklop 4x4 uporabili podlago italijanskega proizvajalca traktorjev Antonia Carrara.

Električni vlakec Urban je sestavljen iz vlečnega vozila in treh vagonov, ki skupaj merijo 19 metrov. Vagoni so v zimskem času zaprti in ogrevani, poleti pa se okna vagonov odprejo. Vagoni z lesenimi stoli so opremljeni po vzoru mestnih avtobusov in v skladu s trajnostno usmerjenostjo Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope 2016. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice