Arhiv novic

Arhiv novic

Plin bo imel v ameriški elektroenergetiki pomembno mesto, v EU ne kaže tako

Zemeljski plin naj bi v ameriški elektroenergetiki igral pomembno vlogo, v Evropi, kjer bo večina plina uvoženega, pa bo njegov položaj precej drugačen. Proizvodnja v obstoječih evropskih elektrarnah na premog bo tako po napovedih Mednarodne agencije za energijo (IEA) v prihodnje cenejša kot v obstoječih plinskih elektrarnah, je na nedavni Plinski konferenci za srednjo in vzhodno Evropo v Zagrebu povedal Johannes Trueby, višji energetski analitik pri IEA.

 

»Razmerje se nekoliko izboljša pri novih plinskih elektrarnah v primerjavi z novimi premogovnimi elektrarnami,« je dejal.

»S finančnega vidika prehod s premoga na plin v elektroenergetiki v Evropski uniji ni samoumeven,« je opozoril Trueby.

Dodal je, da je tudi v azijski elektroenergetiki »premog zelo močan konkurent, zato bo plin tam potreboval pomoč oblasti«.

Po Truebyjevih besedah revolucija plina iz skrilavca v ZDA močno vpliva na globalne trge s plinom.

»Zagon na področju vodika je precej močan, pojavile so se številne pomembne pobude,« je dejal Trueby. Vodik sicer v Svetovni energetski napovedi, ki jo je IEA izdala leta 2017, ne igra pomembne vloge, a po Truebyjevih besedah bi se to v naslednji različici poročila utegnilo spremeniti.

»Ameriški plin iz skrilavca bo v obdobju med letoma 2008 in 2023 zabeležil rast, kot jo na plinskih trgih bržkone še nismo videli in presega celo rast, ki je bila dosežena v Sovjetski zvezi med letoma 1974 in 1989,« je napovedal Trueby, pri tem pa pokazal graf, po katerem naj bi proizvodnja plina iz skrilavca v ZDA do leta 2023 presegla 600 bcm.

»Razmah energentov iz skrilavca spreminja ZDA v veliko izvoznico energije. ZDA naj bi do sredine 20. let postale največja izvoznica UZP, proti koncu 20. let pa neto izvoznica nafte,« je povedal Trueby.

Omenil je tudi, da za večino rasti globalnega povpraševanja po plinu ni zaslužna elektroenergetika, temveč industrija. Poleg tega veliko večino rasti ustvarijo države v razvoju.

V Evropski uniji povpraševanje po zemeljskem plinu v prihodnjih letih po napovedih IEA v primerjavi z današnjo ravnjo najverjetneje ne bo naraščalo, kljub temu da naj bi se poraba v elektroenergetiki okrepila.

Trueby je izpostavil tudi občutljivost odjemalcev plina na cene.

»Analiza zgodovinskih trendov povpraševanja v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji je pokazala, da se je poraba plina povečala, kadar je cena upadla pod 6 USD/MBtu, in se zmanjšala, kadar je cena narasla na več kot 8 USD/MBtu,« je pojasnil.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice