Arhiv novic

Arhiv novic

Pahor znanstvenikom, ki so razvili rekordno tandemsko sončno celico, vročil »Jabolko navdiha«

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v sredo na posebni slovesnosti vročil »Jabolko navdiha« znanstvenikom, ki so razvili rekordno tandemsko sončno celico. Priznanje so prejeli dr. Marko Jošt, dr. Steve Albrecht, dr. Benjamin Lipovšek, dr. Janez Krč, dr. Bernd Rech in dr. Marko Topič, so sporočili iz urada predsednika republike.

»V svetu, v katerem bo zavedanje o pomembnosti obnovljivih virov energije in njene učinkovite rabe odločalo o naši prihodnosti, dobivajo znanost in znanstveniki nove naloge. Zdi se, da ni le znanstveni izziv, ampak tudi njihova družbena odgovornost, da iščejo nove in razvijajo obstoječe nizkoogljične obnovljive vire energije. Med njimi je sončna energija morda najbolj skrivnostna,« je podelitev »Jabolka navdiha« utemeljil Pahor.

Spomnimo, dr. Marko Jošt, sodelavec Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je skupaj s slovenskimi in nemškimi sodelavci (iz raziskovalnega središča Helmholtz v Berlinu) razvil rekordno monolitsko tandemsko perovskitno-silicijevo sončno celico z do zdaj največjo, 25,5 % učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno.

»Znanstveniki so izkoristek pretvorjene sončne energije v električno povečali z inovativno folijo, ki so jo razvili v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko v Ljubljani. Z nanoteksturo teksturirana folija odločilno zmanjša odboj vpadne sončne energije s sipanjem svetlobe, kar poveča absorpcijo v tandemski celici in s tem izkoristek,« piše v utemeljitvi za podelitev priznanja.

»Imeniten dosežek ima izjemen pomen za okolje, družbo in planet, saj utrjuje pomembno vlogo nizkoogljične fotovoltaične tehnologije v spreminjanju energetskega sistema,« še piše v utemeljitvi.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice