Arhiv novic

Arhiv novic

Oznake izdelkov

Oznake izdelkov

V Sloveniji se ni nikoli izoblikoval in uporabljal nacionalni okoljski znak, ki bi podpiral razvoj, proizvodnjo in uporabo proizvodov, ki imajo v svojem življenjskem ciklu manj negativen vpliv na okolje. Nemčija, Danska, Švedska so le nekateri primeri držav, kjer so nacionalne sheme zabeležile uspehe. Kljub temu pa se je pokazala potreba po izoblikovanju skupne evropske nalepke, prepoznavne na celotnem evropskem trgu.

Od leta 2002 je v Evropi v veljavi Evropska prostovoljna shema za okoljsko nalepko – ecolable, pri nas poznana pod imenom okoljska marjetica. Shema se izvajaj na način kot ga določa Uredba (ES) št. 66/2010 evropskega parlamenta in sveta o znaku EU za okolje. 

Oznako ecolabel lahko pridobi proizvod, ki je v okviru skupine proizvodov (izdelkov ali storitev) prepoznan, da izpolnjuje okoljska merila, katera so že v naprej določena in enotna v vseh državah članicah. Ta merila so skladna z zahtevami standarda ISO 14024 in so predpisana v odločbah komisije.

Več o proizvodih in kriterijih na spletni strani.

WindMade je prva globalna oznaka, ki za potrošnika označuje organizacije in izdelke, ki v svoji proizvodnji uporabljajo energijo vetra.
Več na spletni strani

Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje lesne in pohištvene industrije vsako leto podeli nagrado »Zelena misija«, ki je namenjena energetsko varčnemu in okolju prijaznemu izdelku. Na podlagi takšnih nagrad izdelkom lahko kupec ve, da je izdelek kvaliteten.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki
 

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice