Arhiv novic

Arhiv novic

Ozka grla v medomrežnih povezavah Zahodnega Balkana ovirajo trgovanje

Omejene prenosne zmogljivosti medomrežnih povezav negativno vplivajo na trgovanje z električno energijo na Zahodnem Balkanu, predvsem zaradi visokih stroškov prezasedenosti in omejenih možnosti za prosto čezmejno trgovanje, so povedali v Sekretariatu Energetske skupnosti.

Iz Energetske skupnosti, ki je sicer odgovorna za prenos energetskih norm EU v regijo, so sporočili, da se vrednosti neto prenosnih zmogljivosti (NTC), ki bi lahko omilile omejitve na področju čezmejnega trgovanja v jugovzhodni Evropi in na Zahodnem Balkanu, do zdaj niso bistveno spremenile.

»Prenosni operaterji obenem pobirajo še višje prihodke od prezasedenosti in jih uporabljajo večinoma za znižanje nacionalnih tarif, namesto da bi te prezasedenosti odpravljali,« so dejali in kot primer navedli, da so se prihodki od prezasedenosti v Bosni in Hercegovini, ki so leta 2020 znašali približno 1 milijon evrov, v prvi polovici leta 2023 povečali na 8,7 milijona evrov.

»Ta situacija negativno vpliva tudi na čezmejno izravnavo in posledično tudi na vključevanje obnovljivih virov energije, obenem pa upočasnjuje prizadevanja za opuščanje premoga in razogljičenje,« so sporočili iz sekretariata. Omenili so še, da medomrežna povezava med Srbijo in Kosovom še vedno ni na voljo za komercialno trgovanje.

Države Zahodnega Balkana morajo v skladu z uredbo EU o notranjem trgu električne energije, ki jo je ministrski svet Energetske skupnosti sprejel lani, vsako leto povečati zmogljivosti za čezmejno trgovanje, dokler te ne dosežejo minimalno 70 odstotkov, z zadnjim rokom 31. decembra 2027.

Da bi nudil pomoč regionalnim prenosnim operaterjem, sekretariat ob tem pripravlja študijo, ki naj bi opredelila vrsto tehničnih in ekonomskih zahtev, potrebnih za to, da lahko operaterji ponudijo vsaj 70 odstotkov medobmočnih zmogljivosti za trgovanje. Študija bo po navedbah sekretariata zaključena oktobra.

Pogodbenice Energetske skupnosti so decembra sprejele nov sveženj o trgu električne energije, ki naj bi jim omogočil popolno vključitev v vseevropski trg na podlagi načela vzajemnosti. To bi jim dalo popoln dostop do evropskih trgovalnih platform za dan vnaprej, znotraj dneva in za izravnavo, kar bi povečalo čezmejno trgovanje ter likvidnost in varnost oskrbe ter omogočilo boljše izkoriščanje infrastrukture po vsej Evropi.

V sekretariatu pričakujejo, da bodo pogodbenice stremele k pravočasni implementaciji svežnja in izkoriščanju njegovih prednosti. Opozorili so, da so doslej vse študije pokazale, da bo povezovanje trgov bistveno prispevalo k trajnostni in ekonomsko učinkoviti energetski tranziciji ter dosegi ciljev za leto 2030. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice