Arhiv novic

Arhiv novic

Ogljična dieta: Z manj mesa do manjših izpustov

V boju proti podnebnim spremembam je vse pomembneje omejiti izpuste toplogrednih plinov. Z napredkom znanosti je tudi očitno, da za izpuste niso krivi (med drugim) le promet, težka industrija, premogovništvo in sektor proizvodnje električne energije, ampak tudi kmetijstvo. Slednje je že nekaj let pod drobnogledom znanstvenikov. Po zbranih podatkih so ugotovili, da je 2012 je kmetijstvo v EU prispevalo 10 odstotkov vseh toplogrednih plinov.

Med okolju najbolj škodljivimi je mesno-predelovalna industrija, izsledke Evropske komisije, Evropske okoljske agencije (EEA), Združenih narodov, statističnega urada Eurostat in družbe Elsevier povzema EurActiv. S predelavo kilograma mesa nastane 65-krat več emisij CO2 kot pri proizvodnji kilograma krompirja. 

Med prebavo hrane živina proizvaja tudi metan, toplogredni plin, ki je 23-krat bolj škodljiv kot CO2. 

Ob tem velja dodati, da je EU drugi največji predelovalec mesa in da povprečen Evropejec poje več kot 86 kilogramov mesa letno. Strokovnjaki pravijo, da bi lahko Evropa, če bi prepolovila mesno predelovalno dejavnost neto emisije iz živinoreje zmanjšala za 42 odstotkov. 

Čeprav na evropskem dnevnem redu ni spremembe prehranjevalnih navad, Komisija napore vlaga v zmanjšanje vpliva kmetijstva na globalno ogrevanje. Kar 30 odstotkov denarja, ki se bo stekel v evropski proračun s trgovanjem z emisijskimi kuponi bo namenjen »pozelenitvi« kmetijstva in ohranjanju biotske raznolikosti, čistosti voda in zajemanju ogljika. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice