Arhiv novic

Arhiv novic

Odpadne surovine niso neuporabne smeti

Gospodarjenje s surovinami, ki vključuje učinkovito recikliranje odpadnih produktov, usmerjanje v trajnostni razvoj in delovanje po principih krožnega gospodarstva bistveno pripomorejo k varovanju narave in vplivajo na dobrobit družbe, je ob današnjem svetovnem dnevu okolja opozorila družba Interseroh. Izpostavila je tudi nekaj primerov dobre prakse iz Slovenije in tujine.

»Optimizacija proizvodnih procesov na področju ravnanja z odpadnimi produkti podjetjem omogoča dober izkoristek surovin in minimalno količino ustvarjenih odpadkov. S tem se lahko poveča vrednost odpadnih produktov in zniža stroške ravnanja z njimi,« je opozorila Darja Figelj, direktorica družbe Interseroh. Omenjena družba se ukvarja z nudenjem storitev na področju odstranjevanja, recikliranja in ponovne uporabe odpadnih surovin. »Hkrati smo tudi edina neodvisno revidirana shema z razvojno-raziskovalnimi kapacitetami v Sloveniji, poslovnim partnerjem pa nudimo tudi svetovanje pri pripravi okoljskih strategij in načrtov za ravnanja z odpadnimi produkti v skladu z zakonodajo,« pravijo v Interserohu.

Kot primer dobre prakse ravnanja z odpadno embalažo v Interserohu navajajo trgovsko verigo Tuš, s katero so začeli sodelovati letos in kjer uvajajo prožnejši in trajnostni sistem ravnanja z odpadnimi surovinami. »Tuš v odpadnih surovinah ne vidi neuporabnih smeti, temveč snovi, ki jih je mogoče predelati in ponovno uporabiti,« pravijo v Interserohu. Dodajajo, da sistem temelji na načelih učinkovite rabe naravnih virov, prevzemanja odgovornosti za odstranjevanje proizvodov, ki so postali odpadek, in na spremembi odnosa do gospodarjenja z odpadki. »V ta namen v Tušu uporabljajo stiskalnice Orwak, s katerimi zmanjšujejo volumen embalaže, racionalizirajo število prevozov odpadne embalaže in posledično zmanjšujejo tudi vrednosti izpusta CO2 v okolje. Z uvedbo nadgradnje obstoječega sistema ravnanja z odpadki se bodo v Tušu v svetovnem merilu postavili ob bok najbolj ozaveščenim gospodarskim družbam, hkrati pa bodo znižali stroške in ustvarili prihranek,« pojasnjujejo v Interserohu.

V okviru Skupine Interseroh na področju trajnostnega ravnanja z odpadnimi produkti izstopa nekaj primerov dobrih praks v svetovnem merilu. »Med drugim smo se povezali s priznanima proizvajalcema pijač in pisal, z namenom, da se lotimo pristopov k učinkovitemu recikliranju in ponovni uporabi plastike. Stare pokrovčke plastenk zberemo in jih predelamo v granulat. Iz pridobljene snovi proizvajalec pisal na novo ustvari posebno linijo pisal, ki vsebujejo kar 83 odstotkov surovine te prihodnosti,« pravijo v Interserohu.

Dodajajo, da je bilo na področju avtomobilske industrije ustanovljeno podjetje, ki zagotavlja popolnoma sklenjen krog recikliranja s pomočjo učinkovitih rešitev za obdelavo avtomobilskih delov. »Avtomobilske dele, ki ne delujejo oz. delujejo slabo, odstranijo in reciklirajo, reciklirani elementi pa služijo za komponente dveh priznanih znamk avtomobilov,« dodajajo v Interserohu.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice