Arhiv novic

Arhiv novic

Od 1. septembra novi preizkusi emisij za nove avtomobile

Od 1. septembra 2017 za nove modele avtomobilov veljajo novi in zanesljivejši preizkusi emisij, ki se izvajajo v dejanskih voznih razmerah ter po izboljšanem laboratorijskem postopku, so sporočili iz slovenskega predstavništva Evropske komisije. Novi preizkusi naj bi zagotovili zanesljivejše rezultate ter dopolnjevali druge ukrepe Evropske komisije za čisto, trajnostno in konkurenčno avtomobilsko industrijo.

»Meritve emisij NOx in drugih onesnaževal bodo zanesljivejše, saj se bodo izvajale v dejanskih voznih razmerah. Ta preizkus bo dopolnjeval nov laboratorijski preskusni postopek za vse emisije, vključno z emisijami CO2 in porabo goriva ter emisijami NOx in drugimi onesnaževali zraka. Oba preizkusa bosta za vse nove modele avtomobilov postala obvezna s septembrom 2017, za vse nove avtomobile pa se bosta uvedla med letoma 2018 in 2019,« pojasnjujejo na Evropski komisiji.

Poudarjajo, da bo prenovljen homologacijski sistem, ki ga je Komisija predlagala leta 2016, po sprejetju zagotovil večjo kakovost in neodvisnost preizkušanja vozil, okrepil preverjanje vozil, ki so že v prometu, ter bo vključeval nadzor na ravni EU.

»V zvezi s standardi kakovosti zraka morajo države članice upoštevati mejne vrednosti EU za številna onesnaževala, vključno z NO2, ter izdelati načrte za kakovost zraka v območjih ali aglomeracijah, kjer so te mejne vrednosti presežene,« opozarjajo na Evropski komisiji.

Namen lani predstavljene Evropske strategije za mobilnost z nizkimi emisijami pa je povečati učinkovitost prometnega sistema, pospešiti uvajanje alternativne energije z nizkimi emisijami v prometnem sektorju in prehajati na vozila brez emisij. »Poudarek je na več možnostih za alternativno energijo z nizkimi emisijami za osebne avtomobile in avtobuse, na elektrifikaciji v železniškem prometu ter na biogorivih v letalstvu, za tovornjake in avtobuse,« pravijo in dodajajo, da nameravajo do novembra letos sprejeti akcijski načrt za infrastrukturo za alternativna goriva, s čimer bi omogočili kar najširšo uporabo alternativnih goriv v Evropi.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice