Arhiv novic

Arhiv novic

Obnovljivi viri bi lahko ogrevali 49 odstotkov evropskih domov do leta 2040

Delež toplote iz obnovljivih virov (OVE) v stanovanjskem sektorju v Evropi naj bi do leta 2040 dosegel 49 odstotkov. Tako so izjavili pri IHS, globalnemu viru ključnih informacij. Sodeč po njihovi študiji “Energy Multi-Client Study Beyond the Flame: The Transformation of Europe’s Heat Sector”, bi lahko ostrejši predpisi ter hibridne tehnologije ogrevanja zmanjšale emisije ogljikovega dioksida (CO2) za kar 75 odstotkov do leta 2050. 

 »Ob trenutnem tempu sprememb na področju ogrevanja Evropa ne bo dosegla ciljev za leti 2030 in 2050, vseeno pa je možna še hitrejša sprememba,« je povedala Catherine Robinson, višja direktorica IHS Energy in soavtorica študije. Dodala je, da obstoječa tehnologija lahko spremeni področje toplotne energije (ter bistveno poveča delež poceni toplote iz OVE) v naslednjih 15 letih, in sicer tako, da se uporabi obstoječo zakonodajo za uvedbo hibridnih toplotnih sistemov, ki združujejo izredno učinkovite kondenzacijske plinske kotle in toplotne črpalke z virom toplote iz zunanjega zraka.

Po ugotovitvah omenjene študije naj bi razvoj integriranih hibridnih sistemov spremenil oskrbo s toploto v tistih delih Evrope, kjer plin predstavlja glavni vir toplote. 

»Preoblikovanje oskrbe s toploto bi se najbolj poznalo v državah, kjer je ogrevanje na plin zelo prisotno, kot so Velika Britanija, Nemčija, Nizozemska, Francija ali Italija,« je povedala Deborah Mann, direktorica pri IHS Energy.

Še ena od ugotovitev študije IHS je, da bi bili dodatni stroški za končnega kupca majhni v primerjavi z alternativami. Kot primer navajajo, da bi bila začetna naložba za večje gospodinjstvo v Veliki Britaniji le približno 3.000 evrov višja kot pri montaži klasičnega kondenzacijskega kotla, zaradi nižjih računov za gorivo pa bi bil dodaten strošek za uporabnika v celotni življenjski dobi kotla manj kot 70 evrov letno. Po podatkih študije IHS je v EU28 trenutno v uporabi 93 milijonov plinskih kotlov.

Približno 60 odstotkov toplote za ogrevanje prostora zagotavlja toplotna črpalka, preostalih 40 odstotkov pa visoko učinkovit kondenzacijski kotel. Ogljikovodiki so glavni vir toplote v Evropi, pri čemer zemeljski plin zagotavlja skoraj 50 odstotkov vse toplote. Pri oskrbi toplote v Evropi prevladuje decentralizirano ogrevanje enodružinskih hiš, ki predstavljajo do 64 odstotkov celotnega stavbnega fonda v Evropi. Enodružinski domovi porabijo kar 65 odstotkov vse toplote za ogrevanje prostorov in vode v stanovanjskem sektorju, navajajo pri IHS.

Pri IHS so še prepričani, da bi strožji standardi za ogrevanje in hlajenje stanovanj lahko preoblikovali področje ogrevanja stanovanjskih zgradb, saj bi več kot prepolovili porabo plina za ta namen, delež obnovljivih virov energije pa povečali za skoraj 50 odstotkov do leta 2040.

 


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice