Arhiv novic

Arhiv novic

Obnovljivi viri že v desetletju cenejši od fosilnih

Stroški obnovljivih virov energije (OVE) še naprej vztrajno padajo, tako da bodo OVE v roku desetih let cenejši od prav vseh fosilnih goriv, meni 70 odstotkov priznanih strokovnjakov s področja energetike, ki so sodelovali v anketi organizacije Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21).

»Vetrna in sončna energija sta pravzaprav v večini držav članic Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) že sedaj stroškovno konkurenčni novi konvencionalni proizvodnji,« so z REN21 sporočili pretekli teden po objavi dokumenta z naslovom »Poročilo o prihodnosti OVE na globalni ravni: Glavne razprave na temo stoodstotnih OVE«. Poročilo vsebuje analizo mnenj 114 priznanih strokovnjakov s področja energetike iz vseh regij sveta, ki so bili anketirani tekom leta 2016.

Več kot 70 odstotkov anketiranih trokovnjakov meni, da je globalni prehod na stoodstotne OVE ne le izvedljiv, ampak tudi povsem realističen, pri čemer so bili najbolj odločni strokovnjaki iz Evrope in Avstralije.

Med anketiranci velja tudi prepričljivo soglasje glede tega, da bodo OVE v prihodnosti dominirali – tu so mnogi izpostavili dejstvo, da se tudi velike mednarodne korporacije vse pogosteje odločajo za obnovljive energente, bodisi preko energetskih družb bodisi z neposrednim investiranjem v lastne proizvodne zmogljivosti.

Kot ugotavlja REN21, si je cilj stoodstotnih OVE zastavilo že veliko podjetij, regij, otokov in mest, obenem pa nekatere države, ki so si sicer precej različne, na primer Kitajska in Danska, dokazujejo, da je rast BDP možno ločiti od rasti porabe energije.

Anketiranci so ob tem opozorili tudi na določene izzive. Kot pravijo, »nadomestne rešitve, kot je zamenjava motorjev z notranjim zgorevanjem z električnim pogonom, ne bodo zadostovale za preobrazbo prometnega sektorja. Potrebna bo popolna preusmeritev, denimo iz cestnega na železniški promet«.

Kot so še izpostavili, predstavljata težavo tudi pomanjkanje dolgoročne politične gotovosti in odsotnost stabilnega okolja za investicije v energetsko učinkovitost in OVE, ki v mnogih državah ovirata razvoj na teh področjih.

Celotno poročilo (v angleškem jeziku) je dostopno
TU.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice