Arhiv novic

Arhiv novic

Objava posodobljenega NEPN predvidena za konec avgusta

Posodobljena verzija nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) bo predvidoma objavljena 27. avgusta, sočasno pa bo objavljena tudi prva faza celovite presoje vplivov na okolje (CPVO) - t. i. vsebinjenje oz scoping, so nedavno sporočili z ministrstva za infrastrukturo (MzI), kjer za 3. septembra napovedujejo izvedbo posvetovanja o celoviti presoji vplivov na okolje za NEPN.

Kot pojasnjujejo na MzI, bodo v prvi fazi celovite presoje vplivov na okolje na podlagi začetnega pregleda stanja okolja in vsebine osnutka NEPN evidentirani pomembni vplivi izvedbe ciljev, politik in ukrepov NEPN na okolje ter podani predlogi okoljskih ciljev in kazalcev, na podlagi katerih bo izvedena presoja vplivov NEPN na okolje.

Na podlagi posvetovanja bo nato prva faza celovite presoje vplivov na okolje dopolnjena, dopolnjen dokument pa bo predstavljal izhodišče za pripravo druge faze celovite presoje vplivov na okolje (priprava okoljskega poročila za pridobitev mnenja o ustreznosti), v katerem bodo pomembni vplivi NEPN na okoljske cilje podrobneje obravnavani in presojani.

Po pripravi druge faze celovite presoje vplivov na okolje bo organizirana javna obravnava, pravijo na MzI in dodajajo, da bo v času priprave okoljskega poročila in javne obravnave naknadno organizirana še dodatna posvetovalna delavnica.

Na MzI ob tem še poudarjajo, da je za NEPN »pomembno, da se izvede dobra presoja učinkov, ki jih ukrepi iz tega načrta prinašajo za okolje in s tem za vse prebivalce v Sloveniji«.

Osnutek okoljskega poročila za celovit NEPN bo sicer pripravil konzorcij institucij sestavljen iz Elektroinštituta Milan Vidmar (EIMV) (vodja), svetovalnega podjetja ZaVita in podjetja Stritih, svetovanje za trajnostni razvoj.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice