Arhiv novic

Arhiv novic

Občina Ajdovščina vabi občane k izkazu interesa za priklop na sončne elektrarne na javnih objektih

Občina Ajdovščina vabi občane k izkazu interesa za koriščenje električne energije, proizvedene v sončnih elektrarnah na strehah javnih objektov v lasti občine. Poziv je odprt do 15. septembra 2023.

Po uspešno izpeljanem pilotnem projektu – prvi samooskrbni skupnosti v državi, postavljeni v Budanjah – načrtuje družba GEN-I do konca leta 2023 s sončnimi elektrarnami opremiti še pet javnih objektov, ki bodo za koriščenje energije dostopne vsem zainteresiranim uporabnikom, prednost pa bodo imeli občani občine Ajdovščina, so sporočili iz občine. 

Hkrati dodajajo, da je prijava občanov zgolj informativne narave in ni obvezujoča. »Želimo namreč preveriti interes občank in občanov Ajdovščine, ki bodo pri priklopu imeli prednost pred morebitnimi drugimi interesenti. V primeru, da interesa iz naše skupnosti ne bo dovolj, bo podjetje GEN-I interesente iskalo tudi izven naše občine,« so pojasnili. 

Družba GEN-I bo sončne elektrarne še v tem letu postavila na petih javnih objektih – osnovnima šolama Šturje in Otlica, Zavodu za šport, vrtcu Ob Hublju in nogometnem stadionu. Predvideno je, da bo moč vseh petih sončnih elektrarn znašala 870 kW, kar bo zadoščalo za priklop približno 100 stanovanj. Celotna vgradna moč bo namenjena občanom, četudi se ne nahajajo na isti transformatorski postaji, kot je postavljena sončna elektrarna. 

Kot so spomnili v občini, se je z uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (OVE), ki je bila sprejeta marca 2022, »nadgradil koncept individualne in skupnostne samooskrbe, saj prevzemno-predajna mesta, priključena na nizkonapetostno omrežje, niso več nujno v sklopu iste transformatorske postaje kot naprava za samooskrbo. To tudi pomeni, da se lahko na sončno energijo z ajdovskega javnega objekta priključi tudi občan iz Maribora. Ker želimo dati prednost občankam in občanom naše občine, objavljamo poziv, s katerim želimo pridobiti interesente iz naše občine, ki bodo imeli pri prijavi prednost pred drugimi prijavitelji, ki bivajo v drugih občinah,« so še sporočili iz občine.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice