Arhiv novic

Arhiv novic

Novorazvite sončne celice lahko pretvorijo tretjino sončne svetlobe v elektriko

Raziskovalci nemškega inštituta Fraunhofer za sončne energetske sisteme (Fraunhofer ISE) so skupaj z nemškim podjetjem EV Group razvili novo, večspojno sončno celico na osnovi silicija, ki lahko pretvori 33,3 odstotka vpadne sončne svetlobe v uporabno električno energijo, so z inštituta sporočili v izjavi za javnost.

»Raziskovalci inštituta Fraunhofer so dosegli visoko učinkovitost pretvorbe na siliciju osnovane večspojne sončne celice z izjemno tankimi (0,002 mm) polprevodniškimi plastmi sestavljenih polprevodnikov III-V, spojenih s silicijevo sončno celico. Za primerjavo: debelina teh plasti je manjša od ene dvajsetine človeškega lasu,« so pojasnili na inštitutu.

Kot so dodali, »se vidna sončna svetloba absorbira v zgornji celici galij-indijevega fosfida (GaInP), svetloba blizu infrardeče se absorbira v galijevem arzenidu (GaAs), svetloba daljših valovnih dolžin pa se absorbira v spodnji silicijevi celici. To nam omogoča opazno povečanje učinkovitosti silicijevih sončnih celic«.

»Fotovoltaika je ključni temelj energetske transformacije. Njeni stroški so se namreč že tako zmanjšali, da je postala povsem ekonomsko upravičen konkurent konvencionalnim virom energije. Ta razvoj pa še ni končan. Kot kažejo novi rezultati, je možno z nadaljnjim povečanjem učinkovitosti zmanjšati tudi porabo materiala, kar bi omogočilo dodatno optimizacijo ne le stroškov fotovoltaike, ampak tudi njene izdelave, ki bi bila tako veliko bolj gospodarna z viri,« je dejal direktor inštituta Fraunhofer ISE Andreas Bett.

Kot pa so dodali na inštitutu, »je potrebno na poti do industrijske proizvodnje večspojnih silicijevih celic III-V zmanjšati tudi stroške epitaksije in tehnologije za povezovanje s silicijem. Na tem področju nas čaka še precej izzivov, s katerimi se nameravajo raziskovalci inštituta Fraunhofer ISE spopasti v prihodnjih raziskavah«.

Inštitut Fraunhofer ISE torej v Freiburgu vzpostavlja nov center za visoko učinkovite sončne celice, ki bo raziskovalcem »nudil popolno okolje za razvoj naslednje generacije celic III-V ter tehnologij na področju silicijevih sončnih celic, njegov glavni cilj pa bo razviti visoko učinkovite fotovoltaične module z več kot 30-odstotnim izkoristkom«.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice