Arhiv novic

Arhiv novic

Nove energijske oznake za električne naprave

»V Gorenju podpiramo implementacijo novosti energetske direktive, ki bo skladno z razvojem tehnologij periodično spreminjala mejne vrednosti energijski razredov za posamezne produktne skupine,« je poudarila Mateja Celin iz Gorenja.

Svet EU in Evropski parlament se namreč pogajata o spremembah Direktive 2010/30/EU o navajanju porabe energije in drugih virov izdelkov, povezanih z energijo, s pomočjo nalepk in standardiziranih podatkov. Trenutno veljavna direktiva bo v prihodnje namreč preoblikovana v uredbo, kar pomeni, da bo neposredno veljavna v vseh državah članicah.

S to spremembo se uveljavlja tudi enotna sedem-stopenjska energijska lestvica od A do G, s katero na bi bila omogočena boljša preglednost nad dejansko učinkovitostjo proizvodov, ki so na voljo za nakup potrošnikom EU. Kot zatrjujejo na ministrstvu za infrastrukturo (MzI), tako Evropska komisija kot tudi Slovenija pri sprejemanju novih predpisov upoštevata tudi industrijo, ki se mora novim zakonodajnim določbam prilagoditi. »Prepogosto spreminjanje pravnih okvirov je za industrijo, ki mora načrtovati dolgoročno, vsekakor dodaten strošek,« se zavedajo na infrastrukturnem ministrstvu.

Slovenski proizvajalec bele tehnike je sicer prepričan, da bo nova energijska direktiva uporabnikom v prvi vrsti prinesla »enoznačno razlikovanje med bolj in manj učinkovitimi aparati. Dodatno pa nova energijska direktiva predvideva za proizvajalce centralno registracijo in enovit centralni nadzor deklaracijskih lastnosti aparatov. Glede na dejstvo, da živimo v dobi digitalizacije, je to logična nadgradnja izmenjave informacij o izdelkih, ki infrastrukturno ne bi smela predstavljati težav. Že zdaj smo dolžni na tržišče dobavljati produkte, ki so varni in funkcionalno skladni z deklaracijo,« so še dejali v Gorenju.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice