Arhiv novic

Arhiv novic

Nov vrtec v Slovenj Gradcu

Oseminsedemdeset otrok in osem vzgojiteljic v naselju Legen v mestni občini Slovenj Gradec je dobilo nov lesen vrtec, ki so ga poimenovali Gozdni škrat. To je drugi vrtec, ki je bil v občini zgrajen v javno-zasebnem partnerstvu med občino in družbama Lesoteka hiše ter Gozdno gospodarstvo (GG) Slovenj Gradec.

»Na prvi pogled sicer ni videti, a na armiranobetonski plošči stoji konstrukcija, ki je v celoti iz masivnih lesenih plošč, iz lesa je tudi notranja oprema,« je dejal Žan Pritržnik, direktor podjetja Lesoteka hiše, ki je bilo glavni izvajalec del. »Skupaj je v objekt vgrajenega več kot 100 kubičnih metrov lesa, ki zagotavlja kakovostno bivalno klimo, kar je za razvoj in dobro počutje otrok nadvse pomembno,« je poudaril direktor.

Vrtec s 593 kvadratnimi metri površine je zgrajen po sistemu križno lepljenih plošč. »Glavne nosilne in obodne stene so izdelane iz lesenih masivnih plošč, predelne pa v skeletni oziroma okvirno panelni leseni izvedbi,« je pojasnil Pritržnik. »Kontaktna fasada je na nekaterih mestih nadgrajena z vertikalnimi lesenimi fasadnimi letvami, ki so hkrati namenjene senčenju velikih zastekljenih površin. Preplet zunanjih in notranjih prostorov omogočajo velike steklene površine igralnic, iz katerih je omogočen neposreden izhod na pokrito teraso in naprej na druge zelene površine z igrali. Streha je ravna, kar se je glede na velikost pritlično zasnovanega objekta izkazalo za estetsko in energijsko optimalno rešitev. Objekt se ogreva s kombinacijo ogrevanja na plin in toplotne črpalke zrak/voda, je prezračevan, poleti pa ga bo mogoče ohlajati tudi s konvektorji,« so pojasnili v družbi Lesoteka.

Gozdni škrat je drugi vrtec v slovenjgraški občini, ki je bil zgrajen v javno-zasebnem partnerstvu med občino in podjetjema Lesoteka hiše ter GG Slovenj Gradec. »Prvega, za katerega je podjetje Lesoteka hiše dobilo tudi nagrado Lesena ikona 2016, so odprli v začetku letošnjega leta v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, tretji bo vrata odprl čez približno en mesec v Podgorju. Investicijska vrednost zadnjih dveh je 2,2 milijona evrov, za vse tri pa bo občina zasebnima podjetjema do leta 2031 plačevala približno 480.000 uporabnine na leto in s tem pokrila obratovalne in investicijske stroške. V petnajstih letih bodo investicijsko vrednost preplačali v podobnem obsegu kot v primeru najetja bančnega kredita, po izteku te dobe pa bodo vrtci v izključni lasti občine,« so pojasnili predstavniki družbe Lesoteka.

Pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu so podpisali januarja, marca so dobili gradbeno dovoljenje, novo šolsko leto pa so otroci in vzgojiteljice že začeli v štirih novih igralnicah.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice