Arhiv novic

Arhiv novic

Nemci bi se na delo raje vozili s kolesom kot z avtomobilom

Čeprav so avtomobili za Nemce najpomembnejše prevozno sredstvo, pa bi bili ti raje nanje manj navezani – zadnja anketa nemškega okoljskega ministrstva je namreč pokazala, da bi se večina ljudi na delo raje odpravila peš ali s kolesom kot z avtomobilom. To še posebej velja za večja mesta, poročajo nemški mediji.                                                      

V mestih z več kot 100.000 prebivalci je 61 % vprašanih dejalo, da so pripravljeni na zamenjavo načina poti do službe, v mestih do 100.000 prebivalcev je bilo takih 49 %, v naseljih do 20.000 prebivalcev pa 46 %.

Sicer naj bi bilo tri četrtine tistih, ki na delo redno prihajajo z avtom, pripravljenih pogosteje iti peš, prestop na kolo pa si lahko predstavljata dve tretjini takih rednih voznikov. Sicer pa 91 % vprašanih meni, da bi bila njihova kakovost življenja boljša, če bi bili manj v avtomobilih.

Nemška okoljska ministrica Barbara Hendricks je ob tem dejala, da so se ljudje pripravljeni odpovedati avtomobilu, vendar za to potrebujejo alternative. Te vključujejo učinkovitejši in cenejši javni prevoz ter dobre in varne kolesarske poti.

Anketa je tudi pokazala, da ljudje varstvo okolja postavljajo v središče družbe in da ja to področje zanje več kot le politika. Vidijo ga kot del rešitve za velike probleme in izzive globalizacije kot tudi za blaginjo. Tri četrtine se jih v celoti ali precej strinja, da je treba gospodarstvi ter način življenja, ki zahteva veliko energije, virov in odpadkov, temeljito spremeniti. Da tržni mehanizmi pri tem niso bili zadostni, meni 61 % vprašanih.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice