Arhiv novic

Arhiv novic

Nemški proizvajalec bo do leta 2025 na trg poslal več kot 80 novih električnih modelov

Skupina Volswagen bo do leta 2025 kupcem ponudila več kot 80 novih električnih modelov avtomobilov, od tega skoraj 50 pravih električnih vozil in 30 plug-in hibridov,« je, kot piše na spletni strani skupine, včeraj v Berlinu na predstavitvi strategije električne prihodnosti družbe (Roadmap E), pojasnil prvi mož koncerna Matthias Müller. Poudaril je, da bodo za neposredne naložbe v industrializacijo elektromobilnosti do leta 2030 vložili več kot 20 milijard evrov.

Do takrat bo namreč skupina Volkswagen, je povedal Müller, povsem elektrificirala celoten portfelj svojih modelov. To pomeni, da bo najkasneje do leta 2030 kupcem na voljo vsaj ena električna različica vsakega od približno 300 modelov skupine, in sicer za vse blagovne znamke in na vseh trgih, je dejal Müller in poudaril, da ne gre zgolj za namero, ampak za zavezo, ki jo bodo tudi merili. Do leta 2025 želijo proizvesti do tri milijone električnih avtomobilov letno.

Električne avtomobile naj bi do konca leta 2022 izdelovali v 16 tovarnah po celem svetu, proizvodnjo – ta trenutno poteka v treh tovarnah – pa bodo zagnali postopoma. Devet tovarn naj bi postavili v dveh letih, preostale štiri pa nato do konca leta 2022.

Denar, ki ga bo družba zagotovila za neposredne naložbe v industrializacijo elektromobilnosti do leta 2030, bodo porabili za vozila, ki temeljijo na dveh povsem na novo razvitih električnih platformah, pa tudi za usposabljanje delovne sile, za elektrarne, za polnilno infrastrukturo ter za prodajo.

V Volkswagnu razmišljajo tudi o lastni proizvodnji akumulatorjev za takšna vozila, saj bodo, kot je povedal Müller, vsako leto potrebovali več kot 150 GWh zmogljivosti baterij zgolj za pokrivanje lastnih potreb. V ta namen skupina še išče dolgoročne strateške partnerje na Kitajskem, v Evropi in v ZDA. »Govorimo o enem največjih projektov javnih naročil v zgodovini naše industrije, ki je vreden več kot 50 milijard evrov,« pravi Müller.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice