Arhiv novic

Arhiv novic

Nekoč bo tudi pralni stroj povezan v energetsko omrežje

Zadnje čase je veliko govora o internetu stvari (Internet of things - IoT), ki je pravzaprav poimenovanje omrežja raznolikih naprav, ki zbirajo, sprejemajo in pošiljajo podatke, komunikacija pa se izvaja preko obstoječega medmrežja. »Predvidevajo, da se bodo razvile aplikacije, ki jih še ne poznamo. Naprave bodo komunicirale med seboj. Npr. na spletu boš lahko izbral, kakšen avto želiš imeti, s kakšno opremo ipd. IoT omogoča nove storitve, za katere se nam danes sicer še zdi smiselno, da jih upravlja človek, ni pa nujno, da bo tako tudi v prihodnje,« napoveduje Tomaž Fatur iz Solvere Lynx, ki se ukvarja s tem področjem. 

IoT bo imel pomembno vlogo tudi v energetskih omrežjih. »Govorimo o zajemu podatkov – nekoč bo recimo pralni stroj povezan v omrežje, kar bo omogočilo tudi povezavo do proizvajalca, ki mu bo pralni stroj npr. javljal napake, upravljalec omrežja bo ta pralni stroj lahko vklapljal ali izklapljal, mi pa bomo še vedno potrebovali čisto perilo. Okrog tega pralnega stroja bo lahko veliko novih stvari, ki si jih danes morda ne želimo,« razlaga Fatur. 

V energetiki je cilj imeti boljši nadzor nad napravami v omrežju in izboljšat energetsko učinkovitost, za kar pa je ključen IoT. »IoT omogoča tudi preventivno vzdrževanje v industriji – nekoč je bilo to vezano na časovno obdobje, danes pa je na parametre, ki jih dobimo. Ta tehnološki razvoj poenostavlja nekatere stvari, je pa vprašljivo, ali je to vse res potrebno,« še pojasnjuje Tomaž Fatur.


 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice