Arhiv novic

Arhiv novic

Nagrada za trajnostno gradnjo v Alpah

Švica in Lihtenštajn bosta že četrtič podelila mednarodno arhitekturno nagrado Constructive Alps za trajnostno gradnjo in prenovo na območju Alp. Natečaj je namenjen iskanju primerov trajnostne gradnje oziroma obnove objektov vseh kategorij, ki celovito uresničujejo načela trajnostne arhitekture v Alpah. Rok za oddajo natečajnega prispevka je 20. januar 2017.

Nov oziroma prenovljen objekt mora ustrezati potrebam uporabnic oziroma uporabnikov in tudi gospodarskim in tehničnim merilom v skladu z načeli trajnostnosti. Kot so sporočili iz Švicarskega zveznega urada za prostorski razvoj (ARE), pod okriljem katerega poteka natečaj, je ta namenjen »iskanju projektov gradnje in prenove, kjer se estetika prepleta z načeli trajnostnosti v alpskem prostoru«. Poudarjajo, da natečaj predstavlja prispevek Švice in Lihtenštajna k uresničevanju vodil Alpske konvencije in Akcijskega načrta za podnebje v Alpah. Pri izvedbi natečaja Constructive Alps sodeluje tudi Mednarodna komisija za varstvo Alp (CIPRA), ki skrbi za strokovno in organizacijsko pomoč.

Kot pojasnjujejo na ARE, so trajnostni projekti gradnje oziroma prenove v Alpah podvrženi raznovrstnim zahtevam. Pomembni vidiki so denimo povezanost objektov z javnim prometom, način oskrbe s toplotno in z električno energijo, uporabljeni gradbeni materiali, vplivi objektov na krajino, arhitektonska kakovost ter umestitev objektov v prostorski, lokalno-družbeni in kulturni kontekst. Merila za ocenjevanje projektov, ki sodelujejo v natečaju, tako upoštevajo tudi pomen objekta za lokalno okolje ter njegov vpliv na kakovost bivanja uporabnikov in uporabnic.

Rok za oddajo natečajnega prispevka je 20. januar 2017. Prijavite se lahko
TUKAJ.



Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice