Arhiv novic

Arhiv novic

Na smučanje na dansko elektrarno

Danska ni ravno dežela, znana po smučiščih. Je pa zelo napredna na področju zelene energije. Oboje so sedaj Danci združili tako, da bodo po novem letu odprli smučišče na novi elektrarni, ki odpadke spreminja v energijo, je poročal britanski Guardian.

Na Danskem imajo eno naravno smučišče, Roskilde, zahodno od prestolnice Koebenhavn, sedaj pa bo novo smučišče postavljeno na elektrarno Amager Bakke, ki je sicer zgrajena s ciljem, da Koebenhavn do leta 2025 postane eno prvih brezogljičnih mest na svetu. Danci pa niso hoteli, da bi elektrarna kazila okolico, zato so se odločili, da bo atrakcija že sam objekt po sebi – obdan v aluminij, obkrožen s parkom in – omenjenim smučiščem na strehi. Gre za eno najdaljših umetnih smučišč na svetu. Proga je dolga 440 metrov, na vrh pa vas bo pripeljala vlečnica, speljana v notranjosti elektrarne.

Elektrarna naj bi letno sežgala okoli 400.000 odpadkov in jih spremenila v energijo za okoli 60.000 domov, lokalne toplarne, odpadni produkt pa naj bi bila čista voda. Graditi so jo začeli leta 2013, ta mesec pa naj bi začela delovati. 


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice