Arhiv novic

Arhiv novic

Na Razpisu za povrnitev dela stroškov za izvedbo izobraževalnih projektov s področja obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije za mlade izbranih 5 projektov

Na Razpisu za povrnitev dela stroškov za izvedbo izobraževalnih projektov s področja obnovljivih virov energije (OVE) in učinkovite rabe energije (URE) za mlade, ki ga je konec septembra pod blagovno znamko TRAJNOSTNA ENERGIJA objavil Borzen, slovenski operater trga z elektriko, je bilo izbranih 5 projektov.

Predmet Razpisa za povrnitev dela stroškov za izvedbo izobraževalnih projektov s področja OVE in URE za mlade je bilo povračilo dela stroškov za izvedbo izobraževalnih projektov s področja OVE in URE, namenjenih otrokom zadnje triade osnovne šole oziroma dijakom srednjih šol na področju Republike Slovenije. Osnovni namen prijavljenega projekta pa je bil pripraviti praktičen prikaz delovanja ali kako drugače opozoriti na prednosti učinkovite rabe energije ter pridobivanja energije iz obnovljivih virov.

Pet projektov, ki so bili izbrani na podlagi vnaprej določenih kriterijev, vsak na svojevrsten način širijo zavedanje o pomembnosti URE ter informacije o OVE. Izbrani projekt, ki ga je prijavila Lokalna energetska agencija Gorenjske zajema predavanja OVE in URE, ogled izobraževalnih filmov in risank, sestavljanje hišk iz različnih materialov in merjenje izgube toplote, delavnice (toplotni dobitki, shranjevanje energije, termostatski ventil), izpolnjevanje učnih listov, ogled HE Sava. Biotehniški center Naklo je prijavil projekt, kjer bodo učenci merili in spremljali porabo energije v šolskem poslopju (energetski popis), izvedli laboratorijsko izdelavo bioetanola in biodizla ter  izdelali napravo za proizvodnjo bioplina iz odpadkov. Prav tako bodo poiskali načine za gojenje alg za proizvodnjo biomase, izpeljali foto natečaj ter energetske preglede svojih domov. Zanimiv je tudi projekt izdelave didaktične družabne igre 'Obnovljivci', podprt z razstavo in ogledom elektrarne, ki ga bo izvedel Helikopter energija, Aleš Pučnik s.p. Šolski center Krško-Sevnica je bil izbran s projektom nadgradnje solarnega vozila – delavnice s predavanji, merjenje in preračuni posameznih sklopov,  izdelava animacijskega prikaza električnega vozila. Ne nazadnje pa še – 'startup' izziv za dijake (podjetniški eksperiment) – delavnice s predavanji OVE, iskanje in reševanje izzivov, preverjanje finančne vzdržnosti in promocija v organizaciji Primorskega tehnološkega parka.

Rezultati vseh projektov, ki bodo zaključeni še v tem koledarskem letu, bodo na voljo zainteresirani javnosti, z željo po spodbujanju ozaveščanja in informiranja o učinkoviti rabi energije ter obnovljivih virih energije med mladimi gradnji odgovornega odnosa do URE in OVE.

Dodatne informacije.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice