Arhiv novic

Arhiv novic

Na Okoljskem dnevu o priložnostih pri uporabi virov

»Slovensko gospodarstvo ni dovolj snovno učinkovito. Možnosti za izboljšave ostajajo predvsem na področju učinkovite rabe virov in energije, ekoindustrije in ekoinovacij,« je na nedavnem Okoljskem dnevu gospodarstva, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), poudarila Janja Leban, vodja službe za varstvo okolja na GZS.

Glavna tema letošnjega dogodka so bile dobre prakse na področju ravnanja z odpadki v luči najnovejšega svežnja evropskih ukrepov za prehod v krožno gospodarstvo. »Evropa namreč več kot polovico surovin in fosilnih goriv uvaža, ukrepi EU za prehod v krožno gospodarstvo pa se osredotočajo predvsem na ravnanje z odpadki. Zato je dejstvo, da se bodo podjetja srečevala z izzivi krožnega gospodarstva od izbora surovin do ustreznega ravnanja z odpadki,« so poudarili na GZS.

Izvršni direktor GZS Goran Novković je prepričan, da usmeritev v krožno gospodarstvo ne bo dosegla svojega namena, če ne bo zagotovljena tudi konkurenčnost gospodarstva. Na dogodku so predstavili številne primere dobrih praks s področja ravnanja z odpadki, med njimi na primer tudi Gorenje in Kemis. Kot so poudarili na GZS, so se udeleženci strinjali, da je za dosego finančnih prihrankov pri ravnanju z okoljem v podjetjih nujen sistematičen pristop in tudi pomoč države

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice