Arhiv novic

Arhiv novic

Na največjem evropskem energetskem sejmu o pametnih domovih, razmišljujoči družbi in svetli energetski prihodnosti

Energetska tranzicija in orodja, ki vodijo skoznjo, bogatijo eno od sedmih dvoran letošnjega sejma E-World v Essnu, medtem ko se v sosednji dvorani energični zagonski podjetniki predstavljajo energetskim investitorjem.  Pametne tehnologije, od teh za industrijo do tistih za končne porabnike, zaznamujejo spet tretjo dvorano, 'inovativni otok' enega od največjih razstavljavcev pa pozdravi obiskovalca največje dvorane tega največjega energetskega sejma v Evropi, ki ga je obiskalo tudi nemalo slovenskih energetikov.

Poleg sporočil o prehodu v drugačno prihodnost, prihodnost, ki jo zaznamujejo predvsem razpršeni in medsebojno optimalno povezani viri energije, nad katerimi povezavo pa bdi tudi ustrezen energetski menedžment z vsemi elementi energetske učinkovitosti, je bilo na letošnjem E-Worldu mogoče slišati tudi o posledično nujni usklajeni viziji te skupne evropske energetske prihodnosti, na katero še kako vplivajo globalni energetski premiki. Usklajenost torej. Pa za to potrebna konstruktivnost. In še nujnejše racionalno razmišljanje o prihodnosti energetike.

Vse to je bilo torej od torka zaznati v zimsko sončnem Essnu, ki je letos gostil 650 razstavljajočih podjetij, od tega jih je bilo približno 150 samo s področja pametnih energetskih tehnologij, čeravno so slednje v ospredje postavili tudi 'tradicionalni' energetski dobavitelji, z nemškim RWE na čelu, saj je slednji letos svoj razstavni prostor opremil z vsemi možnimi elementi t.i. 'inovativnega otoka', vključujoč predstavitve mladih start-upovcev izkušenejšim energetikom.

So pa letos malenkost bliže prvim (energetskim) vrstam tudi ponudniki s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), ki so tako že dali vedeti, da naprednejše energetike ni brez ustrezne IKT podpore. Tudi na področju mobilnosti. Ta je sicer letos poleg električnih malčkov in hibridnih limuzin predstavila tudi vozila na (bio)plin, celostno razmišljanje, ki zajema tako rabo energije doma in na poti kot znotraj velikih sistemov in ne nazadnje celotnih skupnosti in mest, pa so predstavili razstavljavci, od Siemensa do nemškega ministrstva za energijo.

Da se pogovarjamo o praktično istih temah, od pametnih energetskih tehnologij doma in v industriji do posodobitve poslovnih modelov v energetiki, pa naj bo to v 80-milijonski Nemčiji ali pa v 2-milijonski Sloveniji, je potrdila agenda letošnjega E-Worlda, ki je (prvič) postregla tudi s priložnostmi za energetske start-upe in z neke vrste energetsko kariernimi srečanji.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice