Arhiv novic

Arhiv novic

Na Eko skladu opažajo povečan priliv vlog s strani občanov

Na Eko skladu letos s strani občanov opažajo za dobrih 60 odstotkov več prejetih vlog za nepovratne finančne spodbude za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb kot v lanskem letu, je na nedavnem dogodku ‘Trajnostna gradnja – edina pot v prihodnost! Stavbe & Energija’ Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo, povedala Mojca Vendramin z Eko sklada.

 

Na javnem pozivu za nepovratne finančne spodbude za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb (54SUB-OB17) je občanom na voljo 16 milijonov evrov za solarne ogrevalne sisteme, kurilne naprave za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na lesno biomaso, toplotne črpalke za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe, priključitev starejših stavb na daljinsko ogrevanje na OVE, energijsko učinkovito leseno zunanje stavbno pohištvo – samo obnova, toplotno izolacijo fasade – samo obnova, toplotno izolacijo strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru – samo obnova, prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka, plinske kondenzacijske kotle za centralno ogrevanje (velja samo v občinah s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka) – samo obnova, gradnjo ali nakup skoraj nič-energijske eno- ali dvostanovanjske stavbe, celovito obnovo starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe, nakup stanovanja v tri- in večstanovanjski stavbi, v novo zgrajeni ali obnovljeni v skoraj nič-energijskem razredu.

 

Eko sklad je po besedah Vendraminove na prejšnjem javnem pozivu 37SUB-OB16 prejel 291 vlog, na aktualnem javnem pozivu 54SUB-OB17 pa so prejeli že 190 vlog za ukrepe gradnje ali nakup skoraj nič-energijske nove eno- ali dvostanovanjske stavbe, celovito obnovo starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe in nakup stanovanja v novi ali obnovljeni skoraj nič-energijski tri- in večstanovanjski stavbi. Vendraminova je ob tem opozorila, da je veliko vlog nepopolnih.

 

Na javnem pozivu 40SUB-LS16 za nepovratne finančne spodbude občinam za nove naložbe v gradnjo skoraj nič-energijskih stavb, ki je že zaprt, je Eko sklad prejel 30 vlog, ena odstop, izdanih je bilo 28 odločb, ena odločba pa bo še izdana.

 

Na javnem pozivu 56SUB-LSRS17 za nepovratne finančne spodbude za nove naložbe v gradnjo skoraj nič-energijskih stavb splošnega družbenega pomena je medtem Eko sklad do 23. oktobra prejel 28 vlog za gradnjo javnih skoraj nič-energijskih stavb – od tega je bil en odstop, izdanih pa 16 odločb, pet spodbud je bilo izplačanih. Osemnajst vlog je še najavljenih.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice